Artikeln, som är ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Umeå universitet, publiceras i tidskriften International Archives of Occupational and Environmental Health. Foto: TT/SVT

Ny studie: Höga krav på jobbet får kvinnor att gå upp i vikt

Publicerad

Höga krav på jobbet tycks vara ett skäl till viktuppgång hos kvinnor, oavsett deras utbildningsnivå. Det framgår av en Sahlgrenskastudie av drygt 3 800 svenskar.

– Det vi kunde se var att höga krav på jobbet spelade roll för kvinnornas viktuppgång, medan det för männen inte fanns någon association mellan höga krav och viktuppgång, kommenterar Sofia Klingberg, forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Låg kontroll gav högre vikt hos alla

Personerna i studien undersöktes vid tre tillfällen under 20 års tid. De fick frågor om kravnivåer på jobbet och uppskatta hur stor kontroll de hade över sitt arbete. Både kvinnor och män med låg kontroll i jobbet ökade rejält i vikt, minst tio procent, under studiens gång.

Men sambandet mellan höga krav och kroppsvikt fanns enbart hos kvinnorna. Drygt hälften av kvinnorna som uppgav att de hade höga krav hade en stor viktuppgång över 20 år, omkring en femtedel högre jämfört med dem med låga krav på arbetet.

– Vi har inte undersökt de underliggande orsakerna men man kan tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt, säger Sofia Klingberg.

Hög utbildning skyddar inte

Akademisk utbildning eller ej förklarar inte sambanden i studien. Inte heller kostkvalitet eller andra livsstilsfaktorer, även om författarna skriver att uppgifterna av matintag är självrapporterade och det därmed finns risk för fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer