Världens första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse kommer de närmaste åren att ha sin bas vid Chalmers Foto: TT/Ulrika Ernström/Chalmers

Forskningsprojekt om klimatförnekelse får bas i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Världens första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse kommer de närmaste åren att ha sin bas vid Chalmers. De starka kopplingarna som finns till högernationalism kommer bland annat att undersökas närmare.
– Vi har haft den här kunskapen i över 30 år men inte gjort något åt det. Så det känns väldigt bra att kunna undersöka den frågan, säger Chalmersforskaren Martin Hultman.

Chalmers kommer att vara bas för världens första globala forskarnätverk om klimatförnekelse under de kommande åren. Något som Göteborgs-Posten som var först med att berätta.

Det är Chalmersforskaren Martin Hultman, docent i teknik-, vetenskaps- och miljöstudier och som 2016 anordnade världens första konferens om klimatförnekelse, som står i centrum för forskningsprojektet.

– Vi har fått pengar från Energimyndigheten under tre och ett halvt år på 5,9 miljoner kronor, sedan hoppas att jag att det kan leda till ett större projekt, säger Martin Hultman.

Totalt är det drygt 40 experter i CEFORCED (Centre for Studies of Climate Change Denialism), som bland annat ska jämföra hur klimatförnekelse ser ut i olika länder.

”Väldigt spännande och inspirerande”

Lobbying, koppling till högernationalism och maskulina normer i samhället, menar han är några av de aspekter som gör att klimatvetenskapen ofta har svårt att få genomslag för sina slutsatser.

– Vi har haft kunskap om klimatförändringarna i över 30 år men inte gjort något åt det. Så det känns väldigt bra att kunna undersöka den frågan.

Enligt Martin Hultman ska det också studeras hur högernationalismens framfart i Europa har bidragit till att klimatförnekelse ökat. Han menar också att de högerextrema partierna har en klimatförnekande värdering där de berörda partierna snarare har lagt större vikt vid frågor om migration, flyktingar och lag och ordning framför klimatfrågor.

”Krockar med klimatfrågan”

En annan aspekt till klimatförnekelsen är alltså maskulina normer som dominerar i samhället, menar han.

– Normer av manlighet dominerar i samhället. Det handlar om stora bilar och att inte bry sig om vad det gör med vårt klimat. Här använder man planetens resurser för människans behov och de här normerna krockar med klimatfrågan.

Han berättar att att det för drygt 30 år sedan fanns en politisk överenskommelse gällande just klimatet och klimatförnekelsen, men att det därefter har delats upp efter de politiska ideologierna.

Han berättar att det är få partier inför årens val som framför frågan om hur vi ska hantera klimatförnekelsen och hitta lösningar på problematiken som finns.

– Det är väldigt få politiska förslag som är i linje med beskrivningen av den klimatkrisen vi befinner oss i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet