Förskola missade barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

En förskola i Skara kommun missade att anmäla en misstänkt barnmisshandel till socialtjänsten, trots att misstankarna var starka. Nu har barnets pappa dömts till två års fängelse för våldet mot barnen.

– Vi vet inte varför det blev så här. Olyckligt är ett milt ord i sammanhanget, säger kommunens skolchef Ulla-Stina Millton till SVT Västnytt.

Det var familjens fyra år gamla dotter som för tre år sedan berättade på förskolan att pappan slog hennes storasyskon och mamma. Skolan pratade då med mamman i stället för att anmäla till socialtjänsten.

– Här är lagstiftningen tydlig. Man ska aldrig prata med föräldrarna utan anmäla direkt till oss vid minsta lilla misstanke, säger Lena Bjurgård Bränfeld, socialchef i Skara till SVT Västnytt.

Händelsen har lett till att Skara kommun de senaste åren har ökat utbildningen i de här frågorna.

– Vi samtalar om detta på alla nivåer och har utbildat anställda inom skolan så att de vet vad som gäller, säger Ulla-Stina Millton till SVT Västnytt.

Mannens fängelsedom är överklagad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.