Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Förslaget till riksdagen: Öka maxhastigheten för A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Mopedbilar med plastkaross får köra i 45 kilometer i timmen medan A-traktorer med riktig kaross bara får köra 30 kilometer i timmen. En av många som reagerat på detta är riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) från Vara som i tio års tid har lämnat motioner om ökad maxhastighet.

– På landsbygden är EPA-traktorn ofta enda chansen till fler valmöjligheter att förverkliga sina drömmar, säger Cecilia Widegren.

Många säger EPA-traktorer, men de flesta är i dag A-traktorer eftersom en riktig ”EPA” är byggd före en lagändring 1975. Från början var det tänkt som en billig ersättning till en traktor. ”EPA” var på den tiden ett lågprisvaruhus som alla kände till.

Vill få storstadspolitiker att förstå

Men eftersom du får köra den redan från 15 års ålder har det med tiden i stället blivit en bil för unga i väntan på en vanlig bil. Framförallt för unga på landsbygden där kollektivtrafiken är gles eller saknas.

– Frågan om EPA-traktorer är egentligen ingen partipolitisk fråga utan i stället något som vi riksdagsledamöter från landsbygden från olika partier får försöka få storstadspolitiker att förstå, menar Cecilia Widegren.

Hennes återkommande motioner har inte varit förgäves. Det har lett till ett tillkännagivande från riksdagen till regeringen som gett uppdraget till Transportstyrelsen att titta på nya föreskrifter för dessa fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.