Se tjejernas bilar och hör de berätta varför de tycker att A-traktorerna borde få köra i 45 km/h i klippet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Varatjejerna Moa och Hanna: Med A-traktorn kan vi åka dit vi vill

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorn – eller i folkmun EPA-traktorn – är sällsynt i större städer. Men Varaslätten i Skaraborg hör till landets mest A-traktortäta.

– Det bästa är att ha friheten att kunna ta sig dit man vill, säger Moa Kvarnsten, 15, som kör omkring i en stor svart pickup med den klassiska röda triangeln i bak.

Se tjejernas bilar och hör dem berätta varför de tycker att A-traktorerna borde få köra i 45 kilometer i timmen i klippet ovan!

Vara är Västsveriges A-traktortätaste kommun. Här finns 216 A-traktorer – de flesta körs av 15-17-åringar. AM-körkort som du kan ta när du fyllt 15 gäller för moped klass 1, men också för mopedbil och A-traktor. Därför är AM-körkortet eftertraktat på landsbygden där kollektivtrafiken är gles eller saknas.

– Det gör stor skillnad! Jag behöver inte vänta på att mina föräldrar ska komma hem och skjutsa mig, säger Hanna Persson som kör en Volvo V70 med röd triangel.

Moa Kvarnsten och Hanna Persson är båda 15 och kör EPA. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Populäraste bilmärkena att bygga om till a-traktor

  1. Volvo
  2. Nissan
  3. BMW
  4. Suzuki
  5. Scania
  6. Ford
  7. Audi
  8. Mazda
  9. Mitsubishi
  10. Chevrolet

Källa: Transportstyrelsen 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.