Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marys familj blev vittnen till attacken. Pappan använde sig av en krycka och skyffel för att slå i hunden. Foto: Dalmar Namazi

Försökte stoppa hundattacken i Kortedala – med skyffel och krycka

Uppdaterad
Publicerad

Mary och hennes föräldrar var på väg hem när en ung pojke attackerades av en lösspringande hund. Med hjälp av både en spade och en krycka försökte de stoppa den bitande hunden.

– Hunden ville inte släppa tag, säger Mary.

Det var vid 20-tiden i måndags som en tioårig pojke blev attackerad och biten av en lösspringande hund i Kortedala i Göteborg. Pojken vårdas fortfarande på Östra sjukhuset med allvarliga skador i armen.

Låste in barnet och mamman i bilen

Enligt ögonvittnet Mary bet hunden pojken och ville inte släppa tag under en lång stund medan flera personer med sparkar och slag försökte få hunden att släppa taget.

När pojken till slut kom loss drog de med honom till deras bil och låste in honom tillsammans med pojkens mamma.

Kändes personligt

Enligt Mary verkade hunden mest intresserad av den unga pojken. Den fortsatte jaga honom även efter den första attacken.

– Hunden sprang och ville attackera pojken igen medan pojken var i bilen. Det var många andra på plats men hunden ville bara ha honom. Det kändes personligt, säger hon.

Har själv varit med om en hundattack

Mary uppger att hon själv varit med om en allvarlig händelse när hon var yngre där hon blev attackerad av en hund.

– Jag var rädd, jag ville inte gå nära. Men jag hade min mammas telefon på mig så jag filmade för att jag ville att andra ska få en läxa av det här och veta hur farliga hundar är, säger hon.

Kan komma att avlivas

Samma hund har även attackerat två andra barn i december förra året och belagts med både munkorgsbeslut och koppeltvång. Trots det har länsstyrelsen inte lyckats delge hundägaren tvångsåtgärderna. Nu är hunden omhändertagen av polis.

– Har den, som i det här fallet, attackerat barn så är risken stor att den kommer avlivas, säger Violetta Delgado, handläggare på länsstyrelsen i Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tess Erngren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.