Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Ulrik Smedberg kritiserar åklagarens bevisning. Hör honom i klippet ovan. Foto: SVT

Första rättegångsdagen för mordet på högskolan i Borås

Uppdaterad
Publicerad

När 22-åringen som åtalas för högskolemordet i Borås kom upp i rätten under torsdagen var advokat Ulrik Smedberg kritisk till åklagarens bevisning mot hans klient.

– Det är svagt, det finns ingen bevisning om vem som har skjutit, säger Ulrik Smedberg.

Det var en dramatisk inledning på förhandlingarna under torsdagen när ett bråk utanför tingsrätten uppstod i den första pausen. Utanför tingsrättens lokaler blev det tumultartade scener när ett 15-tal personer hamnade i slagsmål. Ingen skadades allvarligt.

Enligt uppgifter till SVT ska anhöriga till offret ha varit på väg ut från tingsrätten under en paus och då hamnat i bråk med personer som enligt polisen sympatiserar med den åtalade, som var på väg in.

Försvaret: Svagheter i åtalet

När den åtalade 22-åringen kom upp i rätten under torsdagen var advokat Ulrik Smedberg kritisk till åklagarens bevisning mot hans klient.

– Det är svagt, det finns ingen bevisning om vem som har skjutit, säger han.

Åklagaren menar att din klient har gjort det här i samråd och samförstånd med en eller flera personer. Hur ser du på det? 

– Det är lite förvånande, jag har inte sett ett enda bevis som skulle styrka någon planering, säger Ulrik Smedberg.

Kritisk till kronvittnet

Som SVT Nyheter Väst tidigare berättat så är en viktig del i åklagarens bevisning ett kronvittne. Alltså en person som genom att vittna mot den misstänkte, kan få strafflindring för egna brott. Kronvittnet kommer att vittna senare under rättegången.

Personen har tidigare i förhör sagt att denne satt vägg i vägg med den mordmisstänkte 22-åringen och att de tydligt kunde höra varandra, där ska den mordmisstänkte ha erkänt brottet, enligt vittnet.

Men Ulrik Smedberg anser att trovärdigheten i kronvittnets uppgifter inte är pålitliiga.

– Jag tror helt enkelt inte att de är sanna. Kronvittnetsystemet är jag högst tveksam till. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.