Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan – hör Anna Kaldal, professor i processrätt, berätta om riskerna med det nya kronvittnessystemet. Foto: SVT/privat

Åklagarens trumfkort efter Boråsmordet – kallar kronvittne

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två år sedan mördades en 25-årig man vid högskolan i Borås. En 22-årig man misstänks, mot sitt nekande för mordet, som nu ska upp i rätten. Fallet är ett av de första där ett kronvittne används i en svensk mordrättegång.

Det var den tredje november 2020 som 25-åriga Ziad sköts till döds med flera skott vid högskolan i Borås. En 22-årig man står åtalad mot sitt nekande, för mord. 

Den misstänkte 22-åringen har i förhör inte velat prata. Men han ska ha berättat för sin cellgranne, som han satt häktad med, att det var han tillsammans med en annan person som ska ha skjutit Ziad. Något som cellgrannen därefter berättat – för polisen.

Kronvittne kan bli åklagarens trumfkort

Det är en ovanlig rättegång som drar igång på torsdagen. Det är nämligen en av de första rättegångarna i Sverige, där man använder ett kronvittne. Det vill säga en person som genom att vittna kan få ett lindrigare straff för egna brott.

Men det finns stora risker med det nya kronvittnessystemet. Det menar Anna Kaldal, professor i processrätt vid Stockholms univerisitet.

– Å ena sidan är det här ett sätt att komma åt gängkriminalitet, å andra sidan kan det här systemet föda ytterligare brottslighet, säger hon.

Riskerar att utsättas för repressalier

Hon säger att personen som träder fram och vittnar riskerar att utsättas för repressalier.

– Om man uppmuntrar personer att avge vittnesmål, som kanske på goda grunder är rädda för att vittna, så kan det innebära stora risker för dem.

Åklagarkammaren i Borås bekräftar för SVT Nyheter Väst att det handlar om ett så kallat kronvittne. Åklagare Andreas Ekengren vill dock inte kommentera fallet innan rättegången är avslutad

Hör Anna Kaldal berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.