Ziad sköts ihjäl i Borås i november 2020. Foto: SVT

Man åtalas för mordet på 25-årige Ziad vid Högskolan i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man åtalas nu för mordet på 25-årige Ziad som sköts till döds vid Högskolan i Borås i november 2020. Mannen åtalas även för försök till mord och grovt vapenbrott.

– Det är ett mycket omfattande polisarbete som lett fram till att en person kunnat åtalas, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

Det var den tredje november 2020 som Ziad sköts till döds med flera skott vid Högskolan i Borås.

Drygt två år senare kommer nu åtalet mot en man som åtalas för mord. Han åtalas även för försök till mord på en annan person som befann sig med Ziad samt för grovt vapenbrott.

Den åtalade mannen har suttit häktad sedan september 2022.

Rättegång om mordutredningen

Samtidigt som åtalet mot den misstänkta mannen nu kommer pågår en rättegång vid Borås Tingsrätt. Två poliser står åtalade för bland annat grovt tjänstefel. De misstänks ha bedrivit en egen utredning, om mordet på Ziad, vid sidan om den riktiga mordutredningen. Där står även den kända advokaten Björn Hurtig åtalad, misstänkt för givande av muta mot en av poliserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Andreas Ekengren berätta om varför han valt att åtala den 22-årige boråsaren för mordet på Ziad. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.