Här provskjuter Archer. Foto: SVT

Försvaret åtalsanmäls för skjutningar över Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Aktion Rädda Vättern har Försvarets materielverk i Karlsborg gjort sig skyldiga till miljöbrott då de provskjutit över Vättern utan att de först ska ha fått godkännande av länsstyrelsen. Nu har föreningen för första gången skickat in en anmälan till åklagare om åtalsprövning.

På onsdagskvällen sände TV4Nyheterna ett inslag där det bekräftades att artilleripjäsen Archer, den 11 oktober, provsköts i Karlsborg på den västra sidan av Vättern. Efter inslaget agerade Aktion Rädda Vättern (ARV) omgående och skickade in en anmälan om åtalsprövning till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål på den nationella åklagaravdelningen.

– De får undersöka om det här är ett lagbrott eller inte. Det har inte gjorts tidigare och vi vill veta hur lagstiftningen ska tolkas, säger Elisabeth Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern till SVT.

– Det är naturligtvis fel att överhuvudtaget skjuta i Vättern. Men om det nu finns ett tillståndsvillkor som i undantagsfall medger ammunitionsprovning i sjön under förutsättning att fiskeintressena accepterar det, är det mycket anmärkningsvärt att FMV struntar i kravet på samråd, säger Christer Haagman, ARV:s talesperson i försvarfrågor i ett pressmeddelande.

Skjutningar stoppades i fjol

2010 fick FMV miljötillstånd av länsstyrelsen att provskjuta ut över Vättern, men då bland annat med villkoret att skjutningar över det aktuella området i den norra delen av sjön först kräver samråd med Länsstyrelsens vattenenhet. Tillståndet har överklagats flera gånger och så sent som förra hösten stoppade regeringen provskjutning med Archer efter mark- och miljödomstolens yttrande om att skjutningen borde förbjudas.

– Principiellt är det illa att försvaret utmanar under en pågående rättsprocess och det är anmärkningsvärt att de trotsar den, säger Elisabeth Lennartsson.

Elisabeth Lennartsson Foto: Privat

LÄS MER: Skjutningarna i Vättern ställdes in

Regeringen har dock ännu inte fattat något slutligt beslut angående framtida skjutningar. ARV anser att skjutningarna är särskilt allvarliga då de sker i eller helt nära ett fiskeförbudsområde, och detta mitt under rödingens, sikens och öringens lekperiod.

FMV: ”Ett pris man får betala”

I TV4:s inslag säger chefen för FMV i Karlsborg, Anders Hedman, att antalet provskjutningar kommer att öka – även om det påverkar miljön.

– Det är ett pris man får betala för att vi ska stärka försvarsförmågan. Då får det här riksintresset överrida det andra, även om det kan skada miljön, säger Anders Hedman till tv-kanalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.