Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från övningen – och hör försvarsminister Peter Hultqvist (S) om varför den genomförs. Foto: SVT

Försvarsministern i Såtenäs vid internationell övning med brittiska flygvapnet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndag till onsdag pågår en gemensam flygövning på Skaraborgs flygflottilj, F7, i Såtenäs. Svenska och brittiska flygvapnet övar tillsammans och på tisdagen fanns försvarsminister Peter Hultqvist (S) på plats.

– Jag ser det som en viktig övning, som en säkerhetspolitisk signal, säger han.

Piloter från ländernas båda flygvapen kommer under de tre dagarna att utföra en mängd övningar tillsammans. Sverige deltar med sina Jas 39 Gripen och Storbritannien med sitt stridsflyg Typhoon.

Fler övningar planerade

Övningarna sker inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) som leds av Storbritannien. Flera JEF-övningar är planerade att genomföras i Sverige och Finland under sommaren, med anledning av att länderna sökt medlemskap i NATO.

– Det känns bra, vi har mycket att lära av dem och förhoppningsvis har de en del att lära av oss, säger Patrik, en av stridspiloterna som deltar i övningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.