Föräldern Jessica Börjesson och Marith Hesse (M) kommunstyrelsens ordförande i Partille. Foto: privat/Partille kommun

Efter massiva kritiken – nu ska politikerna avgöra skolans öde

Uppdaterad
Publicerad

Striden fortsätter mellan föräldrar till elever på Furulunds- och Björndammens skola och politiker i Partille kommun. Nästa vecka ska kommunfullmäktige besluta om högstadieverksamheten på de båda skolorna ska flyttas till en ny skola i centrum.
– Vi har gjort en JO-anmälan mot utbildningsnämnden, som vi anser har ägnat sig åt olagligt tjänstemannastyre, säger Jessica Börjesson, förälder och med i aktionsgruppen mot flytten.

Beslutet om skolförändringen fattades i oktober förra året av tjänstemän och inte av poltikerna i kommunen, vilket överklagades av ett 50-tal föräldrar till förvaltningsrätten. Föräldrarna anser att beslutet strider mot både kommunallagen och saklighetskravet som tjänstemän ska följa.

Enligt domen, som kom för drygt två veckor sedan, så går det inte att överklaga kommunens beslut eftersom tjänstemännen inte haft beslutanderätt i frågan. Det innebär att det är en ogiltig handling, en så kallad nullitet, som inte heller får verkställas.

– Politikerna är inkompetenta och vet inte vad de sysslar med. Vi i aktionsgruppen har tagit fram så mycket material som påvisar att beslutet är feltaget men som de inte lyssnar till, säger Jessica Börjesson, förälder och med i aktionsgruppen mot högstadieflytten.

Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M), säger att frågan inte är så enkel.

Kan inte ni politiker kommunallagen?

– Jo, det kan vi. Men, det här är en gråzon och inte enkelt, det ska gudarna veta. Vi är inte jurister utan lekmän och det måste man ha viss respekt för, säger Marith Hesse (M).

”Gått prestige i det här”

Hon säger att de från politiskt håll sett flytten av högstadieverksamheten på skolorna som en omorganisation och inte en nedläggning och att de därför ansåg att det räckte med ett tjänstemannabeslut.

Nu ska ärendet tas upp till beslut av politikerna i Partille kommun på kommunfullmäktigemötet på tisdag nästa vecka. Det sker under rubriken: Beslut om organisationsförändring inom utbildningsförvaltningen.

– Jag tror att det har gått så mycket prestige i det här så att politikerna inte vågar backa på mötet nästa vecka. Men då har vi i alla fall ett beslut som vi kan överklaga och jag vet till hundra procent att vi då kommer att vinna i förvaltningsrätten, säger Jessica Börjesson.

Marith Hesse (M), säger att med facit i hand så skulle beslutet om högstadieflytten ha fattats i utbildningsnämnden från första början.

– Det har varit många turer i det här och det är självklart att vi nu måste göra en intern utredning för att se hur det kunnat bli så här.

Föräldern Jessica Börjesson har en uppmaning till kommunens politiker.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föräldern och juristen Robert Moldén och föräldern Jessica Börjesson är kritiska till beslutet. Foto: Shohreh Zare

– Jag vill vädja till politikerna att flytta fram starten på den nya skolan till hösten 2020 i stället för 2019 när det finns ett så dåligt beslutsunderlag. Då hinner de göra en ordentlig konsekvensanalys av flytten också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer