Foto: SVT

Professorn om Partilles skolbeslut: ”Olagligt”

Publicerad

Högstadieverksamheten på Furulunds och Björndammens skola i Partille ska flyttas till en ny skola. Det har tjänstemän på kommunen beslutat. Nu ger en av landets främsta experter i rättskunskap ett nytt besked i frågan: ”Beslutet är olagligt”.

Det har stormat rejält kring Partille kommuns besked att högstadieverksamheterna vid Furulunds och Björndammens skola ska flyttas till en ny skola i centrum. Både elever och föräldrar har högljutt protesterat, gjort namninsamlingar och två gånger demonstrerat utanför kommunhuset.

En del av kritiken handlar om hur beslutet fattats. Det har gjorts av tjänstemän och inte politikerna i kommunen, vilket överklagats till förvaltningsrätten.

SVT Väst har rapporterat om kritiken och i en tidigare artikel förklarade professorn i rättsvetenskap Olle Lundin, expert på kommunallagen, att beslutet, på grund av sin omfattning, låg på gränsen för vad som är tillåtet när det gäller tjänstemannabesliut.

Nu har han fått mer information i ärendet och har ett nytt besked att ge: ”Beslutet är olagligt”.

Delegationsbeslut saknas

Anledningen säger han är att det saknas ett så kallat delegationsbeslut från politikerna till tjänstemännen om rätten att fatta beslutet om skolförändringen.

– Jag har sett beslutet de stöder sig på och och det är inte ett delegationsbeslut. Det innebär att det som tjänstemännen beslutat är helt olagligt och skulle någon överklaga det skulle det upphävas. Det är en ganska grov överträdelse, säger Olle Lundin.

Även SVT har tagit del av det beslutet tjänstemännen stöder sig på. Där står det bland annat att förvaltningen får i uppdrag att återkomma med en analys om hur skolenheterna påverkas. Men det står inget om att de har mandat att fatta beslut.

Här är utbildningsnämndens beslut om högstadieskolorna i Partille

Olle Lundin anser att skolförändringen i nuläget inte borde verkställas.

– Kruxet är att de förtroendevalda inte tagit ställning i den här frågan, och det är det vi har dem till. Även tjänstemännen borde begripa att de inte har stöd från nämnden att fatta beslut.

Inget fel anser politiker

Men högste politiker i utbildningsnämnden i Partille håller inte med. Hon anser att det inte behövs ett delegationsbeslut och att de därmed inte gjort något fel.

– Det är alltid förvaltningen som planerar och organiserar verksamheten. Det låg på tjänstemannanivå att genomföra organisationsförändringen, säger Angela Fasth Torstensson, ordförande i utbildningsnämnden säger

Även överklagandet till förvaltningsrätten tar de strid emot. I ett yttrande avvisas alla punkter som är inlämnade från föräldrarna.Samtidigt anser hon att kritiken mot flytten av högstadieverksamheten som framkommit i media är ensidig.

– Många föräldrar i kommunen har kontaktat politikerna och vill ha skolförändringen. Det är många elever som får närmare till skolan i centrum, säger Angela Fasth Torstensson.

Men Ollle Lund anser att frågan borde tas om.

– Politikerna borde snarast ta upp den här frågan.

Men räcker det inte om de stå bakom tjänstemännen i själva sakfrågan?

– Om nu politikerna vill det här då måste de fatta det här beslutet och ta ansvar inför väljarna. Även om politkerna tycker det här är bra så lyckas man gömma sig bakom tjänstemännen.

Demonstrerar igen för att rädda sina skolor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer