Fotbollsfans hoppas på motreaktion

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens tragiska dödsfall i Helsingborg har fått fotbollssverige att ännu en gång ställa sig frågan om hur man ska få bort våldet från fotbollen. SVT Västnytt har träffat supportrar från tre av de allsvenska klubbarna för att höra hur de ser på det som har hänt.

Varken Elfsborg, Häcken eller Halmstad BK är klubbar som är kända för att ha några större problem med huliganism. Men trots det så ser tycker Elfsborgs supporterklubbs ordförande Anders Hulthin att problemet med våldet inom fotbollen är något som alla klubbar och fans måste lösa ihop.

– Vi har ett problem som vi behöver lösa tillsammans. Alla förlorar på våldet. Jag är övertygad om att det finns så många goda krafter inom fotbollen. Det är en attitydförändring som måste till.

Supporter död

Även hos Häcken är man inne på samma linje.

– Vi känner samma som alla andra. Bestörtning. Man blir väldigt uppgiven och ledsen, oavsett tröjfärg. Det här får bara inte hända. Någon form av motreaktion kommer att komma ur det här. Det måste det göra, säger Robin Carlander i BK Häckens supporterklubb Getingarna.

Även inom HBK:s supporterklubb hoppas man att de goda krafterna nu ska kunna ta över, Jesper Uhlén är ordförande för Bollklubben Support.

– Det jobbas hårt med att bli av med de onda krafterna inom fotbollskulturen och det finns mycket kärlek.

Hur jobbar ni med det menar du?

– Genom att framhäva den goda supporterkulturen och visa att det finns kärlek i supporterklubbarna. Vi har olika färger på tröjorna men känner kärlek, säger han.

SVT Västnytt har sökt IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna för en kommentar, men utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supporter död

Mer i ämnet