Det var den 3 maj förra året som en man mördades på Lars Kaggsgatan i Göteborg. Foto: TT/SVT

Friad från gängmord i Göteborg kräver skadestånd – åklagaren protesterar

Publicerad

Han satt frihetsberövad i drygt nio månader, misstänkt för att ha både förberett och hjälpt till vid mordet i Gamlestan i Göteborg. Men han friades. Nu har han via sin advokat vänt sig till Justitiekanslern och begärt 700 000 kronor för lidande – men åklagaren har invändningar.

Det var den 3 maj förra året som en man mördades på Lars Kaggsgatan i Göteborg.

Tretton av de sexton åtalade i det stora målet dömdes. Fyra av dem fick livstids fängelse. Men domstolen ansåg inte att bevisningen räckte för att fälla den man som nu begär skadestånd med hela 700 000 kronor.

Gängmordet i Gamlestaden

Ersättningen bör bestämmas till ett högre belopp än vad som normalt utgår med hänsyn till att NN varit misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet”, skriver advokaten och tillägger bland annat att hans klient varit frihetsberövad under ”en avsevärt lång tid”.

Åklagaren pekar på Encrochat-telefon

Men åklagaren motsätter sig kravet och påpekar att mannen varit innehavare av en Encrochat-telefon och att dessa används som hjälpmedel vid till exempel mord.

Av telefonen framgår enligt åklagaren att mannen konverserat med flera som enligt domstolen varit direkt inblandade i mordplanerna – och att hans svar bara kan tolkas som att han var införstådd med planerna att döda offret.

Mot den redovisade bakgrunden bör i vart fall hans ersättning jämkas nedåt”, skriver åklagaren i sitt remissvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet