Fritidsbåtar hotar skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fritidsbåtar har de senaste åren ökat enormt och det sätter sina spår i skärgårdsmiljön. Nu visar forskarna hur illa det ser ut på havets botten.

Skärgårdens havsbotten är helt svart. Den är förorenad och syrefattig och helt utan liv. En stor bov till detta är att antalet fritidsbåtar har ökat explosionsartat de senaste åren.

– Allt fler kör båtar, allt fler kör båtar med större motorer och allt fler kör fram och tillbaka här i fjorden och alla har en sak gemensamt, de bubblar sin avgaser i vattnet. Det finns ingen avgasrening på en båt, vattnet är avgasreningen, säger Kjell Nordberg, maringeolog vid Göteborgs universitet som har lett en studie av vattenmiljön i Sannäsfjorden, norr om Grebbestad.

Båtar

Och det här är alltså dåliga nyheter för havsmiljön och oss som gillar fisk.

– Hade det inte varit för makrillen hade vi här i innerfjordssystemen i Bohuslän inte fått en enda fisk under sommarhalvåret. Utan det är bara den som lever i överytan och kanske någon öring, men på bottnarna där vi var vana att ta torsk och rödspettor förr lever inte någon matfisk längre, säger Kjell Nordberg.

För att rädda miljön i skärgården efterlyser han nu nya sätt att ha båt, till exempel att man sjösätter båtarna längre ut i kustbandet för att minska båttrafiken i den inre skärgården.

– Byter vi beteende på något vis och gör situationen bättre på havet genom att vi har renare produkter och inte smutsar ner så är det klart att kommer det att vända, det kommer att bli bättre. Det här är inte något som dödar ett hav, utan det gör det övergött och ohälsosamt men om vi kan stoppa den verksamheten, eller minska den, så kommer det sakta att skruva tillbaka till ett sätt som vi är vana vid från förr, säger Kjell Nordberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtar

Mer i ämnet