Nu måste ”Olle” leva med en stomipåse på grund av vårdfelet. Foto: SVT

”Olle” drabbades av vårdfel – lever med stomipåse

Uppdaterad
Publicerad

Specialistsjukhuset i Frölunda i Göteborg stoppar nu en viss typ av koloskopiundersökning efter att de orsakat en allvarlig skada hos en patient som nu tvingas leva med stomipåse. SVT Nyheter väst har träffat mannen som vi i vår artikel kallar Olle. – Det känns nästan som ett övergrepp, säger han till SVT Nyheter Väst.

Olle bokades i förra året in på en koloskopiundersökning på Frölunda specialistsjukhus för att se vad det var som låg bakom hans problem med blod i avföringen.

En undersökning, som visade sig ha gått helt fel till. Samma kväll drabbades han av fruktansvärda buksmärtor, feber och spydde. Smärtorna blev värre och därför kördes han akut till Östra sjukhuset.

Göteborg

Tarminnehåll läckte ut

På sjukhuset konstaterades det att tarminnehåll hade läckt ut i buken – en operation bokades in, ett dygn senare.

– När jag vaknade ur den här narkosen sa den opererande kirurgen att den första koloskopiundersökningen jag var på inte kunde ha gått rätt till. Han sa att ungefär en decimeter av tjocktarmen var söndertrasad, så det var de tvungna att ta bort. Och det var så mycket infektion i buken i och med att det hade läckt ut tarminnehåll där. De var tvungna att sätta i en stomipåse, berättar Olle.

Efter vistelsen på sjukhuset tog han beslutet att kontakta Frölunda specialistsjukhus för att berätta vad som hade hänt. Han valde också att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

”Känns nästan som ett övergrepp”

I ett förslag till beslut som IVO har fattat, framgår det bland annat att läkaren har brustit i sin yrkesutövning avseende ingreppet under koloskopin. Enligt IVO har läkaren dessutom utfört ingreppet utan erfarenhet samt att det utfördes med undermålig utrustning.

–  Jag hade inte trott att man skulle råka ut för en sådan här felbehandling. Det känns nästan som ett övergrepp. Jag kan fortfarande inte förstå hur det här har kunnat hända, hur man kan göra så stora misstag.

Har stomipåse dygnet runt

Olle går runt med en stomipåse på sin mage, dagligen. Efter vårdmissen har han fått ställa sig sist i kön för att få bort stomipåsen och Frölunda specialistsjukhus har stoppat sin behandling för den här typen av koloskopiundersökning på grund av vårdmissen.

–  Om vården orsakar en skada, så känns det ändå väldigt märkligt att jag hamnar sist i alla köer, säger han.

Olle heter egentligen någonting annat men mår dåligt efter händelsen och vill inte medverka med sitt riktiga namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet