Ekologisk begravning ännu inte verklighet. Foto: Jesper Henke

Frystorkning av lik – grundaren i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Promessas grundare har försatts i personlig konkurs.

Redan 2001 presenterades idén med ekologisk begravning, där stoftet frystorkas och vibreras ner till ett pulver som sedan begravs ytligt. Fortfarande finns det kroppar i Västsverige som ligger nedfrysta i väntar på att metoden ska bli verklighet.

– Vi har en situation som vi behöver lösa, men vi känner oss positiva till att vi ska klara av det. Det här ska inte påverka någonting, säger Susanne Wiigh Mäsak, företagets grundare.

Promession

Miljoner ska komma

Företaget Promessa, som har sitt säte på Orust, väntas få in 3 miljoner dollar från en kund i Sydkorea samt innovationsstöd från England. Både Susanne Wiigh Mäsak och hennes man har därför bestridigt konkursen och begärt uppskov. Men något uppskov beviljades inte och i dagarna försattes paret i personlig konkurs.

Fem kroppar väntar

Idag ligger forfarande fem kroppar, en i Göteborg och fyra i Jönköping, i krematoriernas frysrum i väntan på en ekologisk begravning. Och enligt Susanne Wiigh Mäsak kommer Promessa fortsatt att betala för förvaringen av dessa kroppar tills dess att så kallad promession blir tillgänglig.

Ni har pengar att betala?

– I så fall så ordnar vi det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Promession

Mer i ämnet