Strömstads kommun manar till tålamod i trafiken. Foto: TT/Strömstad kommun

Fulla norrmän invaderar Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 5.000 norrmän väntas i dag till Strömstad för det årliga firandet på Skärtorsdagen. Systembolaget håller stängt och polisen bemannar upp.

Systembolaget håller stängt och det finns bemannade avspärrningar i centrum. Strömstad är åter är redo för tusentals festande och överförfriskade norrmän.

– Vi förväntar oss en hel del fylla och stök med inte värre än vad det brukar vara, säger Jörgen Olsson, insatschef vid Strömstadpolisen.

Skärtorsdag innebär det årliga firandet av ”rännardagen”, då tusentals norrmän åker över gränsen för att fira och festa. Traditionen har pågått sedan 1960-talet och beskrivs av polisen som en blandning mellan en raggarträff och festival där många cruisar med sina bilar genom Strömstad. Men bedömningen är att det de senaste åren lugnat sig lite med mindre ungdomsfylleri och färre trafikbrott.

– Vi brukar få omhänderta ett 20-tal personer för fylleri och förverka en hel del alkohol. De senaste åren har vi satsat på att få ner antalet misshandels- och trafikbrott och där vill jag påstå att vi har fått en dramatisk minskning, säger Jörgen Olsson.

Framkomlighet i centrum begränsad

Polisen förväntar sig nu att det kommer drygt 5.000 norrmän, vilket är betydligt mindre än förr då det vissa år kunde komma uppemot 20.000 personer. Polisens bevakning är därför successivt minskat. Mellan 40 och 50 poliser kommer delta i år, inkallade från Halland, Göteborg, Trollhättan och Skövde.

– Vi försöker spara pengar eftersom det kostar att ta in poliser. Men det är klart att det är många fler än normalt här i Strömstad då vi bara har mellan två eller fyra uniformerade poliser, säger Jörgen Olsson.

Systembolagets två butiker kommer hålla stängt och i delar av centrum kommer framkomligheten i trafiken vara begränsad med bemannade avspärrningar. En vägslinga skapas för de norrmän som vill cruisa men behöver någon komma in till centrum ska det inte var några problem enligt kommunens gatuchef Conny Hansson. På kommunens hemsida uppmanas invånarna alltjämt ha tålamod i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.