Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rebecca Kurlberg, enhetschef och Tanja Mattson, socialchef i Melleruds kommun berätta om hur den här situationen kunde uppstå. Foto: Lisa Johansson

Funktionsnedsatt man i Mellerud satt instängd 19 timmar om dagen

Uppdaterad
Publicerad

En man med funktionsnedsättning var instängd ensam i sitt sovrum i nära 19 timmar per dygn sedan 2006.

– Det är beklämmande, så här ska det inte vara, säger Tanja Mattson, socialchef i Melleruds kommun.

Efter en utbildningsinsats för all personal som arbetar med LSS, lagen om stöd och service, i Melleruds kommun lyftes frågan om det saknade dörrhandtaget på brukarens dörr.

Mannen hade haft personlig assistans i sin lägenhet sedan 2006. Handtaget på sovrumsdörrens insida hade alltid varit borttaget, en rutin som kom med från föräldrahemmet.

Mannen har vistats i rummet under sin nattvila och under de perioder som hans personliga assistent varit på rast. När kommunen i december kartlade hur mannens dagar såg ut kom man fram till att han var instängd i rummet under 16–19 timmar per dag – utan att kunna ta sig ut eller larma på hjälp.

Allvarligt missförhållande

På grund av sekretess kan ansvariga på Melleruds kommun inte närmare gå in på vilken typ av funktionsnedsättning mannen har eller hur den stängda dörren ansågs skapa en tryggare miljö för honom.

Däremot konstaterar man att det handlar om en otillåten tvångs- och begränsningsåtgärd och man har därför anmält hanteringen till Institutionen för vård- och omsorg, IVO, som ett allvarligt missförhållande.

Samtidigt jobbar man fram en ny utformning för de trygghetsskapande åtgärderna.

Har tillåtits sedan 2006

Otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder är vanligt förekommande på gruppboenden för personer med funktionsnedsättning, När IVO 2022–2023 granskade gruppboenden över hela landet fanns den typen av åtgärder på två tredjedelar av dem.

Det här har pågått i Mellerud sedan 2006 – hur kan ingen ha reagerat förrän nu?

– Man har gjort bedömningar vid flera tillfällen genom åren, men det får de som gjorde dem svara för. Vi fick till oss detta nu efter utbildningsinsatser och såg att vi behövde göra annorlunda, säger Tanja Mattson, socialchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.