Foto: TT

Fuskade till sig 200 000 – åtalas för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i Åmål åtalas för bidragsbrott efter att ha fuskat till sig över 200 000 kronor i sjukersättning och bostadstillägg.

Den misstänkte mannen, som är i 45-årsåldern, beviljades sjukersättning från Försäkringskassan 2005. 2013 beviljades han också bostadstillägg. Mannen ska ha blivit informerad om sin skyldighet att rapportera till Försäkringskassan ifall hans arbetsförmåga förbättrades eller om hans inkomst förändrades.

Struntade i att informera Försäkringskassan

Men mannen informerade inte Försäkringskassan. Istället fortsatte han att plocka ut bostadstillägget och sjukersättningen mellan 2014 och 2017, trots att han hade börjat arbeta.

Fick stora belopp utbetalda

Åklagaren menar därför att han mottagit utbetalningar vid totalt 50 tillfällen, utan att egentligen ha rätt till det. Det totala beloppet som mannen fått utbetalat landar på över 200 000 kronor. Som bevisning hänvisar man bland annat till de löneutbetalningar han fått från sin arbetsgivare.

Mannen själv nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.