Foto: TT

Fyra anställda på äldreboendet hade covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på ett äldreboende i Göteborgsregionen tog initiativ till att coronatesta personalen. Av 57 anställda som skulle arbeta samma dag visade det sig att fyra var smittade med covid-19. Och över en tredjedel hade förkylningssymtom.

Det är Göteborgs-Posten som skriver om testerna på äldreboendet, som genomfördes den 6 april. Läkaren på boendet ville se om personalen var smittad, för att kunna undvika den stora smittspridning som skett inom äldreomsorgen i Stockholm.

Alla som testades skulle jobba samma dag. Av de 57 testade hade 23 något av symptomen snuva, halsont, hosta eller feber. Fyra personer hade covid-19 och två av dem var helt symptomfria.

Coronaviruset i Västsverige

– Det är inte en jättehög frekvens, att sex procent hade en infektion. Men det är en varningssignal om att man behöver iaktta skyddsåtgärder och utbilda personalen, säger Magnus Lindh, professor i klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som hjälpte till att analysera testerna, till GP.

”Har slagit larm”

Fackliga företrädare är inte förvånade över att personal inom äldreomsorgen arbetar, trots att de har symtom.

– Vi har slagit larm om det i flera år. Vi har problem med sjuknärvaro i stället för sjukfrånvaro, säger Kommunals lokala ordförande Anna Skarsjö, till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet