Foto: Anders Ylander / GP

Fyra häktade efter upploppet i Bergsjön

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män har häktats efter kravallerna i Bergsjön förra veckan. De misstänks bland annat för våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse. Sedan tidigare är tre andra häktade och polisen beskriver nu sitt eget arbete som en framgång.

Det var under onsdagskvällen förra veckan som Bergsjön i Östra Göteborg stod i lågor.

Ett flertal bilar sattes i brand och en av eldhärdarna spred sig till en butik vid Komettorget.

Oroligheter i Bergsjön

Maskerade ungdomar byggde barrikader och kastade sten mot både polis och ambulans.

En privatperson skadades när han träffades av stenar och två polismän fick uppsöka vård efter att ha beskjutits med grön laser.

Läs också: Stenkastning mot polis i Bergsjön

Under söndagseftermiddagen häktades fyra män.

– De är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp, skadegörelse och misshandel bland annat, säger kammaråklagare Daniel Jerdén.

Många från samma gäng

De fyra männen greps i slutet av förra veckan efter att polisen på olika sätt lyckats identifiera dem under upploppet. De är alla mellan 19 och 24 år gamla.

En femte person, en man i 20-årsåldern, släpptes under söndagen. Han är misstänkt för övergrepp i rättssak. Alla de andra är också misstänkta för övergrepp i rättssak, vilket tyder på att de har hotat personer med följder om de inte håller tyst om vad de sett eller varit med om.

– Jag går inte in i detalj på vad personerna har begått för brott, säger Daniel Jerdén.

Polisen i Nordost beskriver tiden efter upploppet som en framgång. Förutom de fyra som nu häktats sitter tre andra häktade sedan tidigare. Gripandet av de tre personerna, som misstänks för narkotikabrott och vapenbrott, tros av polisen vara upprinnelsen till oroligheterna.

Läs också: Polisen räknade med oroligheter

– Alla de sju personerna som nu är häktade ingår i samma krets. Det har en lugnande effekt att de är borta från gatan, säger Christian Nylén, kommunpolis i Östra Göteborg.

Lokalbefolkningen har gått ut på gatorna

Sedan i onsdags har polisen haft situationen under kontroll.

– Det har varit väldigt lugnt i Bergsjön under helgen. Vi har haft en hög närvaro men vi har även fått god hjälp av lokalbefolkningen, säger Christian Nylén.

Enligt Nylén har befolkningen i Bergsjön reagerat med beslutsamhet efter onsdagens kravaller.

– Det har varit en väldig uppslutning. Många var dagen efter ute och plockade bort sten och lösa föremål, för att förhindra nya upplopp. Det är också många vuxna som varit ute och vandrat på kvällarna.

Enligt Christian Nylén är det uppenbart att folket har fått nog.

– En så liten klick som det handlar om ska inte få förstöra för alla dessa människor som bor i Bergsjön, det är både vi och invånarna överens om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Bergsjön

Mer i ämnet