I klippet hör du Malin Roux Johansson berätta varför de anmäler fyra stora sexköpsssajter. Foto: SVT

Här kan sexköparna välja mellan 600 annonser – nu polisanmäls sajterna

Uppdaterad
Publicerad

Nationalitet, bröststorlek, längd eller ålder – det är några av kategorierna som sexköpare kan välja mellan när de söker bland annonser på sexköpssajter. Nu polisanmäls fyra av de största sexköpssidorna i Sverige för främjande av grovt koppleri.

– Det är utstuderade annonser, olika kategorier där kvinnorna exponeras på ett väldigt avhumaniserat sätt, säger Malin Roux Johansson, generalsekreterare för Realstars, en av organisationerna bakom anmälan.

I klippet hör du Malin Roux Johansson berätta varför de anmäler fyra stora sexköpsssajter.

Det är bland annat representanter från organisationerna Child10, Frälsningsarmén, Brottsbyrån och Unizon som står bakom anmälan. Enligt anmälan fanns det den 2:a augusti i år 668 annonser på tre av de anmälda sajterna. Enligt anmälan är det fyra av de mest använda sexköpssidorna i Sverige. Anmälarna har lyckats identifiera domänerna och ägarna till tre av sajterna, som finns utomlands. Ägarna finns i bland annat i Ungern, Tyskland, Irland och Spanien

Sexhandeln i Västsverige

Nu hoppas anmälarna att personerna bakom sajterna ska utredas för främjande av grovt koppleri och ställas inför rätta.

Organisationerna vill också att det ska leda till att polisen ska kunna utveckla sitt arbete mot sexhandeln på nätet och att utsatta ska få mer stöd.

”Servrarna ligger i ett annat land”

Sara Svensson, chef för polisens människohandelsgrupp i region Väst, välkomnar anmälan.

– En stor problematik med de här webbsidorna som erbjuder sexuella tjänster till försäljning är ju att servrarna ligger i ett annat land. Så det krävs gränsöverskridande samarbete mellan flera myndigheter. Där har vi en stor utmaning i att lagstiftningen ser olika ut i olika länder, säger hon.

Vet du mer om sexhandeln i Västsverige? Eller har du ett tips vi borde titta närmare på? Tipsa SVT Nyheter Väst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Västsverige

Mer i ämnet