Att skolelever rör på sig kan öka prestationen i skolarbetet. Foto: TT

Fysisk aktivitet ska höja skolresultaten

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har slagit fast att fysisk aktivitet i skolan gör att barn presterar bättre. Nu har Herrljunga kommun beviljats bidrag rörelseaktiviteter i skolan.

Nu har södra Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att ge 743 000 kronor i bidrag till Herrljunga kommun för så kallade rörelseaktiviteter.

– Det gäller rörelse som är utanför idrottslektionerna. Det handlar om att få barn i rörelse dels för att det syresätter blodet och man då har lättare att lära sig men också att barnen blir av med spring i benen och lättare kan sitta still och ta till sig information, säger Cecilia Andersson, första vice ordförande södra häslo- och sjukvårdsstyrelsen, och berättar att det kommer vara schemalagt två eller fler gånger i veckan.

Kommer det ta av lektionstiden?

– Nej, det ligger utöver som ett plus, det kan vara håltimmar eller tid i väntan på fritidsverksamhet. Men det är inget vi lägger oss i utan upp till skolorna hur de planerar.

Puls För Lärande

Metoden som kommer användas heter Puls För Lärande och har tidigare testats på Rydbergsskolan i Lerum.

– Det dom märkte där var att eleverna lyfte i de ämnen som låg direkt efter rörelseaktiviteterna på morgonen.

Merparten av 743 000 kronorna kommer att gå till material och resterande till huvudsamordnare för projektet.

– Rörelseaktiviteterna kommer vara i idrottssalen men det är en annan form av aktivitet. Man kan köpa in cyklar eller crosstrainer till exempel. Det handlar inte om tävlingar emot varandra utan alla barn får en pulsmätare och det sker på en individnivå, säger Cecilia Andersson.

Studie på femteklassare

Herrljunga kommun själv kommer motfinanisera med 601 000 kronor till lokal- och personalkostnader.

Rörelseaktiviteterna kommer gälla låg- och mellanstadieelever i skolorna Eggvena, Eriksberg, Od och Hudene. Tidigare har även Svenljunga och Uricehamn beviljats pengar för rörelseaktiviteter.

– Det rör sig om ungefär samma summa pengar, men de har lite olika antal skolor och olika inriktningar årskurser.

2014 presenterade Sahlgrenska akademin en studie på femteklassare, där två lektioner extra fysisk aktivitet i veckan gjorde att barnen lyckades bättre med skolarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer