Bilden är från en annan fotbollsturnering. Foto: TT

Gais arrangerar stor cup i helgen – mot smittskyddets vilja

Uppdaterad
Publicerad

Gais trotsar smittskyddsläkares avrådan och genomför i helgen en stor fotbollscup i Göteborg och Mölndal. ”När vi befinner oss i en situation med en pågående och ökande smittspridning är det att utsätta alla för en stor risk”, varnar smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Att just Gais trotsar smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten kan ses som anmärkningsvärt, då Gais ordförande Jonas Andersson (L) är den högst uppsatte sjukvårdspolitikern i Västra Götaland. Han har inte velat uttala sig utan hänvisar till föreningens vice ordförande.

Det är alltså nu i helgen som Gais ska genomföra sin cup med ungdomar från (nästan) hela landet, något som Göteborgs-Posten först berättade om. Smittskyddsläkarna är bekymrade.

Det mönster man sett sedan en tid tillbaka är nämligen att ungdomar är de som smittas först.

– De blir sällan svårt sjuka, men de kan bidra till en allmän smittspridning i samhället. För sedan stiger det upp i åldrarna när de smittar sina anhöriga och andra. Sedan blir sjukvårdspersonal och personal på äldreboenden sjuka och då blir det riktigt allvarligt, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall i Göteborg.

Kan inte förbjuda

Men smittskyddsläkare har ingen laglig möjlighet att förbjuda cupen.

– Nej, vi kan bara avråda. Jag vill egentligen inte uttala mig om enskilda cuper, men flera sådana har ju redan ställt in efter samråd med oss och Folkhälsomyndigheten, konstaterar Leif Dotevall.

Han pratar om stora turneringar och cuper som Gothia cup, Gothia Innebandycup, Partille cup, Världsungdomsspelen och Basketfestivalen. För att nämna några. 

Skånelag får inte komma

Roland Blomstrand är vice ordförande i Gais och den som ansvarar för cupen. Han berättar att länsstyrelsen i Skåne så sent som på tisdagseftermiddagen kom med nya direktiv, som innebar att Gais idag tackat nej till medverkan från sexton lag från Skåne.

Roland Blomstrand, vice ordförande i Gais.

– Vi sa att de är välkomna nästa år istället. Så nu har det krympt från 120 lag till cirka hundra, fördelade på flera spelplatser. Vår cup är ganska liten, egentligen åtta minicuper i en. Det rör sig inte om tusentals deltagare, betonar han.

Säker cup

Gais har sedan länge förberett sig på att cupen ska kunna genomföras så säkert som möjligt.

– Och de senaste dagarna har vi gjort ytterligare grejer för att göra cupen säker, säger Roland Blomstrand.

Men att helt ställa in är inte aktuellt.

– Vi har för avsikt att genomföra detta. Vi kan inte göra mycket annat i det här sena skedet när folk mer eller mindre är på väg hit, säger han.

Det har sagts att Gais inte har råd att ställa in cupen, och att det är den verkliga orsaken till att den genomförs. Men det förnekar Roland Blomstrand.

– Vi genomför inte cupen av girighet från vår sida, utan på grund av praktiska omständigheter. Det är svårt för oss att överblicka vad som skulle hända om vi ställer in cupen två dagar innan. Men vinsten är inte speciellt stor för oss. säger han.

En kort stund senare kunde Göteborgs-Posten berätta att cupen fortfarande saknar tillstånd från polisen för att arrangera en allmän sammankomst. Roland Blomstrand säger till tidningen att man inte behövt ett sådant tillstånd tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet