Oro kring trafikerad väg när Gårdstensskolan flyttar

Publicerad

I vintras stod det klart att Gårdsstensskolan i Göteborg skulle flyttas. Renoveringsbehovet var stort och beslut togs att flytta till nya lokaler. Nu är det dags för skolstart och bland föräldrarna finns olika tankar.
– Jag är orolig för att skolan ligger så nära vägen, säger Niina Huhtanen, vars 11-årige son går på skolan.

Det var i januari i år som rektorn för Gårdstensskolan förstod att skolan behövde flytta till nya lokaler. Enligt honom behövdes flera förändringar.

– Den tekniska livslängden närmade sig sitt slut och vi kunde antingen välja att renovera hela skolan, eller bygga nytt, säger rektorn Sargon El Khouri som jobbat på skolan i tre år.

Några veckor senare kallade han in samtliga föräldrar till ett möte. En ny plats stod klar och skolan skulle flyttas.

– Jag berättade att vi skulle flytta till nya lokaler. 95 procent var glada och en viktig minoritet frågade kring placeringen av den nya skolan och vägen dit.

Rektorn Sargon El Khouri har jobbat på Gårdstensskolan i tre år och välkomnar flytten.

Rektorn: Vi har vuxna som följer eleverna till skolan

SVT Nyheter Väst har ringt runt till föräldrar för att kolla vad de tycker om flytten. Majoriteten är positiva men det finns de som är oroliga.

– Jag tycker det är både bra och dåligt, man blir orolig för barnen för att skolan ligger så nära vägen, säger Niina Huhtanen som har en 11-årig son som nu börjar i femman.

Rektorn Sargon El Khouri säger att skolan tagit oron på allvar och infört nya rutiner.

– Jag tog oron vidare och grundskoleförvaltningen beslutade att vi ska ha två vuxna som följer de elever som vill från gamla skolan till den nya.

Enligt El Khouri blir det tre ledda promenader från den gamla skolan till deny nya varje morgon, och sedan tillbaka på eftermiddagen.

”Hela familjen är positiv”

Bland de föräldrar som är nöjda med flytten finns Nina Orji. Båda hennes barn går på skolan.

– Hela familjen tycker det är positivt, det blir nya och fräscha lokaler, och mina barn är ivriga, säger hon.

Bland personalen vi träffar är samtliga positiva och rektorn hoppas också att flytten ska ge följdeffekter.

– Allt har varit gammalt och nu blir det större klassrum, större skolgård och bättre arbetsmiljö för personalen. Och jag hoppas att vi kommer locka lärare och att vi kan ge bättre förutsättningar.

På torsdag 22 augusti öppnar skolan upp dörrarna för sina elever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer