Enligt Livsmedelsverket ska det inte vara hälsofarligt att äta äggen. Foto: TT

Giftägg såldes till Göteborgskrogar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals av de förgiftade ägg som rört upp en livsmedelsskandal i Europa har sålts till restauranger i Göteborgsområdet. En leverans om 5.500 ägg har stoppats hos grossisten, men en tidigare leverans av samma storlek har redan sålts vidare.

Det är ägg från en hönsfarm i Nederländerna som innehåller det förbjudna ämnet fipronil som sålts till en grossist i Göteborg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Av de två leveranserna har den första sålts vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås. Det skedde för två veckor sedan. Den andra, som kom i slutet av förra veckan, hann dock stoppas innan den såldes vidare.

Nu pågår arbetet med att spåra de ägg som sålts och stoppa försäljningen. Hur länge göteborgsgrossisten har köpt ägg från den nederländska leverantören är oklart.

Den enda i Sverige

– Jag vet inte exakt om det varit en leverantör hela tiden eller om den kommit till under senare tid. Men vi vet att det har kommit ägg från den här leverantören den senaste månaden, säger Bernadett Weber, avdelningschef för livsmedelskontroller vid miljöförvaltningen i Göteborgs stad till Ekot.

Göteborgsgrosstisten ska vara den enda i Sverige som har fått äggen med fipronil. Om man ätit av de aktuella äggen behöver man dock inte vara särskilt orolig.

– Har man ätit så hänvisar jag till den information som livsmedelsverket har gått ut med. Det är inget alarmerande, halterna av fipronil blir inte så höga, säger Bernadett Weber till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äggskandalen

Mer i ämnet