Enligt Livsmedelsverket ska det inte vara hälsofarligt att äta äggen. Foto: TT

Giftiga ägg även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har sålts i Sverige, uppger Livsmedelsverket. Giftskandalen startade i Nederländerna.

Under måndagen blev det känt att äggen med det giftiga ämnet sålts till en grossist i Göteborg och vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås. En leverans från grossisten har hunnit stoppas, men den för två veckor sedan såldes alltså vidare.

Enligt Livsmedelsverket är det fortfarande oklart om äggen med det giftiga bekämpningsmedlet hamnat någon annanstans eller vilka kunder som köpt dem.

– Det är väldigt svårt att säga, det pågår ett spårningsarbete just nu, uppger myndighetens pressjour.

EU-larm

Livsmedelsverket fick informationen om bekämpningsmedlet av EU-kommissionen under fredagen. De giftiga äggen kommer från Nederländerna – vilket betyder att svenska ägg räknas bort från giftlarmet.

– Vi vet vilket företag som har köpt in äggen. Företaget är kontaktat och vi arbetar med dem för att det inte ska komma in fler sändningar.

Försäljningen stoppas

EU-kommissionen arbetar tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll för att stoppa försäljningen av äggen. Anledningen till att äggen stoppas från försäljning är att det inte är tillåtet att använda fipronil när man producerar livsmedel.

Inte farliga att äta

Enligt Livsmedelsverket behöver du inte vara orolig om du ätit äggen.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk.

Uträkningarna som myndigheten gör har en säkerhetsmarginal och tar hänsyn till alla grupper – inklusive barn och gravida.

Flera kedjor reagerar

I förra veckan kom rapporter om att flera miljoner ägg i Tyskland varit smittade med det giftiga bekämpningsmedlet fipronil. För att vara på den säkra sidan slutade flera livsmedelskedjor att sälja äggen från Nederländerna.

LÄS MER: Slutar sälja av gifträdsla

– Vi ser över om det är fler sändningar som kommit till Sverige. I så fall ska vi hitta dem och se till att de inte finns kvar på den svenska marknaden.

Inom EU är fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen.

I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggskandalen

Mer i ämnet