Foto: TT

Tyska butiker slutar sälja ägg av gifträdsla

Uppdaterad
Publicerad

Flera tyska livsmedelskedjor stoppar försäljning av ägg från Nederländerna i spåren av den giftskandal som nu rullas upp. Lågpriskedjan Aldi slutar sälja ägg helt och hållet — oavsett ursprung.

Samtidigt har brottsutredningar inletts i flera länder.

Aldis beslut att sluta sälja ägg i kedjans 4 000 tyska butiker uppges vara en ”försiktighetsåtgärd”.

”10 miljoner ägg”

När det tidigare i veckan framkom att åtminstone tre miljoner ägg som varit kontaminerade med det giftiga bekämpningsmedlet fipronil kan ha sålts i Tyskland plockade en rad livsmedelskedjor bort nederländska ägg från butikshyllorna. Men en regional jordbruksminister uppger i en intervju med public servicebolaget ZDF att det i stället kan handla om tio miljoner ägg.

Tonar ner

EU-kommissionen försökte på torsdagen att tona ner riskerna för konsumenter.

– Bondgårdarna är identifierade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallade från marknaden och situationen är under kontroll, sade EU-kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen.

Runt 180 äggproducenter i Nederländerna har tvingats att stänga och flera av dem har avlivat sina hönsbesättningar. De ekonomiska förlusterna beräknas nå miljonbelopp i euro. Nederländerna är, efter USA, världens näst största exportör av jordbruksprodukter.

Åklagarledda brottsutredningar har inletts i både Nederländerna och i Belgien för att spåra källan till giftspridningen. Ett nederländskt företag pekas redan ut som ansvarigt. Företaget har anlitats för att bekämpa kvalster i hönsbesättningar och tros då ha använt fipronil, som inte är tillåtet att använda för att behandlar djur och stallar i livsmedelsproduktion inom EU.

Oanträffbara

Lokala medier har försökt nå företrädare för företaget, som dock har gjort sig oanträffbara. Via en telefonsvarare meddelas det att de inte är nåbara ”av affärsmässiga skäl”. Företagets webbplats är nedstängd.

Fipronil kan i höga doser vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äggskandalen

Mer i ämnet