Precis som i samband med den stora varvskrisen på 1970-talet så är det konkurrensen från utlandet som nu slår undan benen på Damen Shiprepair Götaverken. Framförallt är det konkurrensen med reparationsvarven i Östersjöområdet som uppges vara stenhård. Och nu har styrelsen och aktieägarna tagit beslutet att avveckla verksamheten helt.
Monica Svenner, VD för Damen Shiprepair Götaverken, lämnar inga kommentarer utan hänvisar till ett pressmeddelande. Där står att den viktigaste orsaken till nedläggningen är:”Den deprimerande situationen på den skandinaviska sjöfartsmarknaden”, samt tuff konkurrens från baltstaterna och den starka svenska kronan.
-Det är beklämmande att ledningen gjort så lite för att rädda den här situationen, säger Matz Rosenqvist, vice ordförande i verkstadsklubben Götaverken.
Götaverken etablerade redan 1841 och har funnits i olika former på Hisingen sedan dess. Senast som det holländskt ägda Damen Shiprepair Götaverken, inriktade på reparationer. Förra året varslades 78 anställda, mer än halva dåvarande personalstyrkan. På torsdagen kom nedläggningsbeskedet som gör att kvarvarande 53 personer blir av med jobben och en epok går i graven.
-Det känns fruktansvärt. Att detta skall försvinna känns fruktansvärt för både oss härinne och för hela staden som gör en stor förlust. Göteborg är en hamn- och varvsstad men om vi försvinner vet jag inte vad vi skall kalla oss längre, säger Jacob Billborg, ordförande i verkstadsklubben Götaverken.
Lång historia
Götaverken Cityvarvet uppstod redan 1841 och bedrev varvsverksamhet fram till 1977. 1993 återupptogs verksamheten vid Götaverken efter en omstrukturering. 2000 köptes verksamheten av holländska varvskoncernen Damen Group.