Foto: svt

Göteborg tar efter Malmö för att stoppa det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Den har sedan tidigare visat sig ge goda resultat och minskat det dödliga våldet i Malmö och i flera delstater i USA. På onsdagen tog politikerna i Göteborg beslut om att också införa modellen ”Sluta skjut”.

– Det är viktigt att vi ökar tryggheten för göteborgarna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson.

Hör kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) om projektet i klippet ovan.

Redan i början av året tog politikerna i Göteborgs Stad beslut om att utreda möjligheterna att införa ”Sluta skjut”, en modell som har sitt ursprung i USA, där Group Violence Intervention lett till att minska det dödliga våldet i bland annat New Orleans, Cincinatti och Boston.

Skjutningarna i Sverige

För Sveriges del startade projektet i Malmö som ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och civilsamhället under 2018. Och sedan dess har antalet skjutningar minskat.

Nu vill alltså även politikerna i Göteborgs Stad införa modellen. Det var en näst intill enig kommunstyrelse som klubbade igenom beslutet på onsdagen. Bara Sverigedemokraterna reserverade sig.

– Vi vill sätta tryck på individen att inte använda skjutvapen, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, som tillägger att han är nöjd över att kommunstyrelsen tagit detta beslut.

Oklart hur stor minskning

Göteborgs stad kommer nu att tillsätta en tjänst som ska delas mellan de fyra socialförvaltningarna i staden. Men hur stor påverkan projektet kommer att ha på antalet skjutningar är svårt att sia om. Enligt forskare från Malmö universitet, som utvärderat projektet där, är det för tidigt att säga hur stor minskning som faktiskt har skett.

– Vi hoppas förstås att vi ska minska antalet skjutningar kraftigt, även om vi har färre skjutningar i Göteborg än i Malmö och Stockholm så är det för många, säger Axel Josefson.

I klippet hör du vad Gabriella Nässén, chef för Trygghet och samhälle i Göteborg, tidigare sagt om att införa metoden Sluta skjut.

Projektet ”Sluta skjut”

Projektet ”Sluta skjut” har testats i Malmö och metoden var ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Metoden bygger på en amerikansk förlaga under namnet ”Group Violence Intervention”. Den består av tre delar: Att framföra ett moraliskt budskap från samhället att våld inte tolereras, att framföra att framtida våldshandlingar kommer att få lagliga konsekvenser och att erbjuda hjälp från socialtjänsten till dem som vill ha det.

Den bygger på insikten att de kriminellt aktiva grupperna utgör en minimal del av befolkningen, men står för en stor del av våldsbrotten.

Metoden utgår också från att intern gruppdynamik och hederstänkande på gatunivå driver våldet mellan kriminella grupper och individer.

Metoden bygger på samarbete mellan rättsväsende, samhällsrepresentanter (till exempel brottsutsatta eller före detta kriminella) och socialtjänst.

Gruppen bjuder in till individuella möten med gängmedlemmar. Där betonas att det individen gör påverkar alla medlemmar i det kriminella gänget.

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och har även testats i Skottland.

Källa: National Network for Safe Communities, Malmö stad.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet