Göteborgs stadsbibliotek vid Götaplatsen. Foto: SVT

Göteborg vill bli en av UNESCO:s litteraturstäder

Publicerad
Göteborg ansöker om att bli Sveriges första UNESCO City of Literature, det beslutade kommunstyrelsen i dag.

 – Det känns fantastiskt! Vi ser nu fram emot att bistå staden i arbetet med ansökan och visa på allt positivt som görs, inte minst inom läsfrämjande insatser. Det är också slående att se denna breda förankring för frågan – litteraturen är verkligen en förenande kraft, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan.

Hoppas positionera sig

Om Göteborg nu blir utnämnd till UNESCO City of Literature hoppas man att staden kraftfullt positionerar sig som litteraturstad och får tillgång till erfarenheter, kunskap och från andra städer i nätverket.

Det var i början av januari som flera av Göteborgs litterära organisationer och institutioner: Bokmässan i Göteborg, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Svenska PEN, Poesiwerken och Politisk Poesifestival, gick samman i en gemensam skrivelse med förslaget att Göteborg skulle ansöka om att bli utnämnd till en UNESCO City of Literature.

Under onsdagens kommunstyrelsesammanträde lyfte flera partier inom kommunstyrelsen frågan: V, MP, M, L, C och KD, och kommunstyrelsen biföll yrkandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer