Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17 000 göteborgare ska testas för covid-19 – på en vecka. Hör Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset om hur det går till. Foto: TT/SVT

Göteborgare ska masstestas för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

17 000 göteborgare ska testas för covid-19 – på en vecka.
Masstestningen, som inleds efter midsommar, ska ge en bättre bild av hur många i staden som är sjuka just nu.

Från och med nästa vecka får 17 000 slumpvis utvalda göteborgare en inbjudan och ett provtagningskit hem i brevlådan. Tanken är att självtesterna, så kallade PCR-tester, ska ge en ögonblicksbild av smittspridningen av covid-19 i Göteborg.

– Vi kommer att få en mer sann bild av den aktuella situationen, säger Magnus Lindh, som är sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Om man bara tittar på statistiken från patienter eller de med symptom som söker själva kan det bli snedvridet, beroende på till exempel benägenhet att söka vård eller olika tillgång till vård.

Olika karaktär på områdena

Fem områden har valts ut, för att täcka in olika boendeformer: Biskopsgården och Bergsjön, Majorna samt Haga/Vasastaden samt ett villaområde i Björkekärr i Örgryte.

– Vi ville att det skulle vara olika karaktär på områdena. Det var viktigt att ha två miljonprogramsområden med, annars kanske vi skulle dra fel slutsatser när man jämför dem med innerstan, säger Magnus Lindh.

Ger ögonblicksbild

Massprovtagningen kommer enbart att ge svar på om testpersonerna är sjuka i covid-19 i det ögonblick som de svabbar sig själva i näsan och halsen. Att ta reda på hur många som redan haft sjukdomen, via ett antikroppstest, blev för omständligt den här gången.

– Man måste ha ögonblicksbilder också. Vi mäktar inte med nu att göra en antikroppstestning samtidigt, för det kräver blodprov, säger Magnus Lindh.

– Men vi tänkte kanske köra det efter sommaren, i början av september. Då är det också fler som har haft det, då får man lite mer information.

Antikroppstest dröjer

Västra Götalandsregionen har de senaste veckorna genomfört cirka 20 000 provtagningar per vecka, till stor del på personer med lindriga symptom som lämnat prov via vårdcentral.

Vård- och omsorgspersonal kan sedan en tid också göra antikroppstester. En generell sådan möjlighet kommer troligen dock inte att erbjudas förrän i höst, enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

– Vi har inte öppnat för allmänheten än. Vi jobbar för en lösning, men kan inte belasta våra vårdcentraler med det just nu, säger hon.

– Det är möjligt att vi inte startar förrän till hösten för att ha en fullgod logistik.

Totalt kommer 17 000 inbjudningar och provtagningsmaterial skickas ut med start den 22 juni.

Undersökningen görs med stöd av Folkhälsomyndigheten och av Försvarsmakten, som ska upprätta fem särskilda uppsamlingsplatser och även hämta upp prover vid provpersonernas hem.

Proverna görs genom självtester i svalg och näsa.

Provet ska tas samma dag som det ska lämnas in, på valfri dag mellan den 29 juni och 3 juli.

Personerna som deltar får sina provsvar via sms inom 72 timmar.

De första sammanställda resultaten från masstestningen väntas under vecka 29.

Källa: Västra Götalandsregionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet