Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet besöker vi ridklubben som satts i karantän och stallchefen Therese Reimer berättar om det kritiska läget. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Göteborgs fältrittklubb i karantän – minst 25 hästar smittade med EHV-1

Publicerad

En av Sveriges största ridskolor, Göteborgs fältrittklubb, har drabbats av ett utbrott av herpesviruset EHV-1, vilket i vissa fall kan vara dödligt för hästarna.

– Det påverkar vår verksamhet hårt och vi hoppas på hjälp från kommunen, säger stallchefen Therese Reimer.

Göteborgs fältrittklubb meddelade nyligen Statens veterinärmedicinska anstalt att klubbens hästar bär på det mycket smittsamma viruset EHV-1. Stallchefen Therese Reimer bekräftade att minst 25 hästar är drabbade och ridklubben måste hålla stängt i 21 dagar efter att den sista hästen är feberfri. Eftersom viruset både är luftburen och droppsmitta tar klubben inte emot besökare.

– Det är viktigt att man tänker sig för – desinfektera skor och kläder och inte vistas i olika stall, säger Therese Reimer.

”Behöver hjälp från kommunen”

Med inställda ridläger och ridlektioner som skulle hållas under julledigheterna förlorar klubben stora intäkter och nu efterlyser de stöd från kommunen.

– Det är en hård smäll för oss och vi gör vad vi kan för att spara in på alla kostnader, säger Therese Reimer.

Volontärer hjälper till

Klubbmedlemmar och volontärer hjälper till att ta hand om hästarna när ridklubben har det tufft ekonomiskt.

”Jag älskar den här klubben så därför gör jag vad vi kan för att hjälpa till. Det kan vara att ta tempen på en häst eller mocka en box”, säger medlemmen Joline Sällkvist. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

”Abortviruset” EHV-1

• EHV-1, ofta kallad abortvirus, eftersom det även kan orsaka kastning – ett missfall hos dräktiga ston.

• Det är en anmälningspliktig sjukdom som kan påverka hästarnas nervsystem och i värsta fall kräva avlivning.

• Tidigare utbrott av virussjukdomen har haft allvarliga följder, med inställda tävlingar och hästar som dött – som när den prestigefyllda Gothenburg Horse Show 2021 fick ställas in när viruset spridit sig bland världselitens hästar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.