En person isoleras i fyren Pater Noster på Hamneskär under Göteborgs filmfestival. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs filmfestival isolerar besökare

Uppdaterad
Publicerad

Temat på årets filmfestival i Göteborg är sociala distanser. Festivalen genomförs därför digitalt och ett 60-tal filmer kommer att visas. Och för en person blir det riktigt rejäl filmfrossa som gäller.

– Vi har fått ett enorm gensvar för den unika platsen och möjligheten att få se alla filmerna på en öde ö, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare Göteborgs Filmfestival. Och det kommer inte bli lätt att välja bland alla sökande.

För att förstärka festivalens tema genomförs ett fåtal fysiska visningar på tre isolerade platser. Den märkligaste blir på Pater Noster, utanför Marstrand, i fyrmästarbostaden.

De övriga två platserna där utvalda personer får uppleva ensambio är: mitt i arenan på Scandinavium i Göteborg och på biograf Draken i samma stad.

Coronaviruset i Västsverige

– Men på de två platserna kommer personerna alternera, så där kommer man inte se alla filmer i ett svep, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare Göteborgs Filmfestival.

Smittsäker festival

Att skapa isolerade filmupplevelser för en person på symboliska platser är dels ett sätt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat publikens förhållningssätt till film, enligt festivalledningen.

”På Pater Noster handlar det om den totala isoleringen som så många människor i världen upplevt under året. Upplevelsen av att vara ensam på Scandinavium eller biograf Draken anknyter till den förändrade relation människor har fått till alla de platser som vanligtvis myllrar av liv men som nu ekar öde”, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Göteborgs filmfestival äger rum den 29 januari-8 februari. Programmet presenteras den 12 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet