Göteborgs hamn kräver fartyg på hälsodeklarationer

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att Coronaviruset skall sprida sig gör att Göteborgs hamn nu kräver att fartyg skall skicka in en hälsodeklaration på hela besättningen 24 timmar innan de kommer till hamn.

Sedan i måndags kräver Göteborgs hamn att alla anlöpande fartyg skall lämna in en hälsodeklaration som skall täcka alla personer ombord, något som P4 Göteborg var först med att rapportera. Hälsodeklarationen skall lämnas in senast 24 timmar innan fartyget kommer till hamnen.

– Anledningen är att Coronaviruset har blivit klassats som en samhällsfarlig sjukdom och vi har en karantänsplan som alltid gäller vid dessa sjukdomar, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten för Göteborgs hamn.

Coronaviruset i Västsverige

Riskutsatt område

Hälsodeklarationen innebär Göteborgs hamn får reda på om fartyget eller fartygens personal har varit i riskutsatt område. Hittills har man fått in ett femtiotal hälsodeklarationer. Ingen har ännu undvikit att skicka in den.

– Skeppsmäklarna och rederierna har stor förståelse för att vi gör det här. Och det här är ju under en kort period, förhoppningsvis, säger Åsa Kärnebro.

Smittskyddsläkare bestämmer

Om det visar sig att fartyget eller någon person varit i ett smittoutsatt område så kontaktar Göteborgs hamn smittskyddsläkare.

– Det är smittskyddsläkaren som sedan tar beslut om hur vi skall gå tillväga, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten för Göteborgs hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet