Stadsdelsdirektör Babbs Edberg ansvarar för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19. Idag inleds försök med att testa anställda som är sjukskrivna från sitt arbete på ett äldreboende i Angered. Foto: Sören Håkanlind/Fredrik Sandberg, TT

Göteborgs Stad börjar covid-testa personal på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad
Eftersom personalsituationen inom vård och omsorg är mycket hårt ansträngd, ska Göteborgs Stad nu börja testa för att snabbt se vilka som kan återvända till jobbet.

De frivilliga testerna, som genomförs i samarbete med regionen, startar i dag. Det handlar om personal som har så lindriga symptom att de i vanliga fall ändå skulle ha jobbat, men som nu följt rekommendationerna att stanna hemma.

Först ut är Hammarhus äldreboende i Angered. Om det visar sig fungera bra där kan man fortsätta med andra äldreboenden i staden.

Högtryck

– Vi håller på för högtryck med att rigga i övriga stadsdelar för att kunna erbjuda andra medarbetare samma tester, säger Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i Centrum och ansvarig för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19.

Folkhälsomyndigheten har haft uppdraget en tid att förbereda för testning av medarbetare inom offentlig äldreomsorg. Och nu är regionen redo för att påbörja detta. Enligt Babbs Edberg finns också en efterfrågan hos medarbetarna på den här typen av test.

– Har du en lindrigare förkylning och skulle kunna gå till jobbet är det bra ur bemanningsläge att man kan göra det. Den andra delen är den personliga – är du hemma och sjuk kan det vara gott att veta om man är smittad av corona eller inte, säger hon.

Vikarier

Personalen på stadens äldreboenden har ett snitt på 15-20 procents sjukskrivningar nu. Vid denna tid förra året låg siffran på cirka tio procent. Men tillgången på vikarier är god – än så länge.

– Där är det viktigt att man får en bra introduktion och utbildning, och kan gå bredvid i början. Den processen tar lite tid, men är nödvändig, säger Babbs Edberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet