Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip Lundgren, säkerhetschef Göteborgs stad. Foto: SVT

Göteborgs stad uppmanar verksamheter att förstärka sin omvärldsbevakning

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad uppmanar nu sina anställda att vara extra uppmärksamma utifrån det rådande säkerhetsläget. Detta efter att Säpo bedömer situationen som allvarlig och försämrad i spåren av koranbränningarna, även om terrorhotnivån har inte höjts formellt.

– Vi följer den bedömning som Säkerhetspolisen gör. Det är ett allvarligt läge, säger Filip Lundgren, säkerhetschef på Göteborgs stad.

Under torsdagen skickade kommunens säkerhetsavdelning ut ett meddelande till sina förvaltningar och bolag, som SVT Nyheter Väst tagit del av.

I det uppmanas samtliga av kommunens förvaltningar och bolag att ”förstärka sin omvärldbevakning och göra egna bedömningar av vad det nya säkerhetsläget innebär för respektive verksamhet samt om/hur man ska sprida information om detta inom den egna verksamheten”.

Uppmanas rapportera avvikelser

I utskicket uppmanas både verksamheter och individer att  ha en låg tröskel för att rapportera avvikelser.

– Vi uppmanar våra medarbetare på våra bolag och förvaltningar att vara uppmärksamma på sådant som avviker, som skulle kunna handla om terror, säger Filip Lundgren.

Verksamheterna ska också se över sitt långsiktiga säkerhetsarbete.

– Det myndigheterna säger till oss är att det kommer att vara ganska långvarigt det här, säger Filip Lundgren, säkerhetschef på Göteborgs stad.

I en tidigare version stod det att Göteborgs stad skickat ut meddelandet till alla anställda, det har gått ut till ledningarna på respektive bolag och förvaltning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.