Studenter i Göteborg och Kungsbacka kommer att få sina utspring. Foto: TT

Göteborgs studenter tillåts springa ut

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad och Kungsbacka kommun öppnar nu för att studentutspring kan genomföras. Beskedet kommer efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med nya rekommendationer om möjlighet till avgränsade avslutningsceremonier.

I ett pressmeddelande från utbildningsförvaltningen i Göteborgs stad konstateras att det är viktigt att minimera smittspridning och att: ”Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra.”

Nu börjar Göteborgs gymnasieskolor att planera för hur en eventuell ceremoni skulle kunna genomföras.

Coronaviruset i Västsverige

–  Studenten är ju en milstolpe i ungdomarnas liv, så det är viktigt att kunna göra någonting för dem, så vi uppskattar undantaget som Folkhälsomyndigheten har kommit med, säger Tomas Berndtsson, förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen i Göteborgs stad.

Antalet närvarande fortfarande begränsat

Antalet som får närvara under en eventuell ceremoni är fortfarande begränsat till max 50 personer. Personer som tillhör en riskgrupp eller uppvisar symptom på sjukdom ska, enligt Göteborgs stad inte närvara alls.

– Om det blir ett utspring med eller utan anhöriga får skolorna titta på. Om det är 32 elever i en klass blir det bara 18 platser kvar till anhöriga, så här får man ju tänka efter hur man vill göra. Här får skolorna själva både möjlighet att ansvar att hantera detta, säger Tomas Berndtsson.

Kungsbacka tillåter utspring

Även Kungsbacka kommun kommer att tillåta utspring, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera. Tidigare hade kommunen tänkt genomföra ett ”digitalt” filmat utspring.

– Det känns positivt att den här öppningen finns. Det är en ständig balans att åstadkomma något meningsfullt för studenterna och samtidigt ta vårt samhällsansvar. Men vi har bra förutsättningar i Kungsbacka med två stora skolor och två stora uteplatser, säger Cynthia Runefärd, förvaltningschef på Gymnasium & Arbetsmarknad i Kungsbacka kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet