Pam Fredman är rektor på Göteborgs universitet Foto: Johan Wingborg/GU

Göteborgs universitet annonserade inte ut lediga tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Runt 90 personer har anställts på Göteborgs universitet trots att anställningarna bröt mot lagen. Till exempel ska tjänster ha tillsatts utan att ha varit utannonserade.

Det finns allvarliga brister inom många anställningsärenden inom Göteborgs universitet, det säger ett beslut från Universitetskanslerämbetet (UKÄ)  vars uppgift det är att granska Sveriges universitet och högskolor. Myndigheten har nu lämnat kritik om hur universitetet har jobbat med anställningsfrågor, något som P4 Göteborg var först med att berätta om.

Bröt mot lagen om anställningsskydd

I kritiken lyfts bland annat att Göteborgs universitet har hänvisat till lagen om anställningsskydd (LAS) på ett felaktigt vis och på de grunderna låtit tidsbegränsade anställningar gå över till tillsvidareanställningar. Genom att göra så har man på universitetet även frångått lagen som säger att alla anställningar endast ska baseras på förtjänst och skicklighet.

– Det visar ju på att vi har haft en alldeles för hög okunskap om vad som gäller, om regler och förordningar, säger Göteborgs universitets rektor, Pam Fredman till P4 Göteborg.

Tillsatte tjänster utan att annonsera

Bristerna har pågått under lång tid och berör ett stort antal fall, enligt UKÄ. Många tjänster ska även ha tillsats vid universitetet utan att de varit utannonserade på rätt sätt.

UKÄ kommer under 2018 kontrollera slumpmässiga anställningsärenden hos Göteborgs Universitet för att följa upp den nu riktade kritiken. I yttranden till UKÄ har både styrelsen och rektorn på universitetet beskrivit övergripande förbättringsåtgärder för att komma åt problemen, vilket UKÄ ser positivt på.

– Vi jobbar hela tiden på den här frågan. Vi bygger upp vårt personalstöd och vi har ändrat i vår anställningsförordning så att texten där inte skulle misstolkas, säger Pam Fredman till P4 Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.