Arkivbild. Jörgen Svensson är säkerhetsansvarig på Göteborgs universitet. Foto: SVT

Göteborgs universitet fortsätter med distansutbildning i höst

Uppdaterad
Publicerad

Föreläsningssalarna och universitetslokalerna som vanligtvis fylls av närmare 50 000 studenter gapar tomma till åtminstone den 31 oktober.

– Vi får de signalerna att detta krävs av oss för att minska smittspridningen, säger Jörgen Svensson som är säkerhetschef på Göteborgs universitet.

De månaderna under våren där universitet nu har haft undervisning på distans har enligt säkerhetschefen fungerat väl.

– Våra IT-system har klarat detta bra, säger Jörgen Svensson och fortsätter med att berätta att man ändå organiserat utrymmen där studenter som absolut inte har möjlighet att studera hemma kan komma och plugga i universitetets lokaler.

Coronaviruset i Västsverige

Nytt beslut i september

”Ordinarie utbildning på samtliga nivåer bedrivs som huvudregel som distansutbildning” skriver universitetet i ett beslut som tagits av rektor Eva Wiberg under måndagen. 

I september kommer ledningen att ta ett nytt beslut hur undervisningen kommer att bedrivas efter den 31 oktober och under vårterminen 2021.

 – Distansföreläsningar och distansmöten fungerar, men jag tror inte att jag är den enda som ser fram emot när vi kan träffas ”på riktigt” igen. För att hålla modet uppe får vi komma ihåg varför vi gör detta. Smittan måste bromsas, och genom att studera och arbeta digitalt bidrar vi till detta, säger Eva Winberg.

Det var i mars som alla universitet och högskolor införde distansundervisning, för att motverka spridning av coronasmittan. Högskolan i Borås har också beslutat att fortsätta ta emot studenterna digitalt i höst.

Planering för hösten

De konstnärliga fakulteterna som har många praktiska moment har haft det extra svårt att bedriva undervisning på det här sättet.

– Där har man huvuddelen på distans. Men det är också upp till varje fakultet att lösa undervisningen så att den fungerar. Dagens beslut är för att både lärare och studenter ska få besked i god tid och kunna planera för nästa termin, säger Jörgen Svensson på Göteborgs universitet.

Universitetet kommer som huvudregel inte godkänna studier och praktik utomlands under höstterminen 2020.

Högskolan i Väst och högskolan i Skövde har ännu inte fattat några beslut om distansundervisning i höst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet