Foto: Faksimil från internationell media

Göteborgsförslag – en global snackis

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs experiment med sex timmars arbetsdag för kommunanställda har blivit en världsnyhet.

”Cornflake-kapitalismen har kommit till Sverige.” Så börjar nyhetsmagasinet The Atlantic sin beskrivning av det blivande göteborgska experimentet.

Det Washingtonbaserade magasinet drar en liknelse till ett experiment som frukostflingsmagnaten W.K. Kellogg testade under 1930-talet där han ändrade arbetspassen från tre åttatimmarsdagar till fyra sextimmarsdagar. Resultatet ska enligt magasinet ha varit högre effektivitet och lett till nyanställningar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Nyheten har spridits över världen

Men det är inte bara i USA som nyheten har blivit stor. Förslaget från den rödgröna majoriteten att testa sextimmarsdagar uppmärksammas runt hela jorden. Från europeiska länder till vietnamesiska och kinesiska. I Storbritannien skriver flera tidningar om idén. Exempelvis skriver The Independent om att liknande experiment har testats tidigare men att de fallit eftersom arbetare känt av sociala påtryckningar och ett stigma som säger att de anställda blir lata av att jobba färre timmar.

Pilhems telefon går varm

Mats Pilhem (V) är politikern som har fått agera talesperson för experimentet och har varit föremål för flera internationella intervjuer. Bland annat med australiska radion SBS, brittiska BBC och amerikanska tv-bolaget CNN.

– Det är helt sanslöst men ändå kul. Men jag förstår inte riktigt varför det blivit så uppmärksammat. Det finns många länder i Europa som redan genomfört detta, säger Mats Pilhem.

Finland har testat

Göteborg kan ha sneglat österut för inspiration, för i Finland har experimentet redan genomförts mellan 1996 och 1998. Där ställde 19 kommuner upp och reducerade arbetsdagen från åtta timmar till sex timmar. Enligt forskare från finska Jyväskylä Universitet, som har studerat hur det har påverkat relationen mellan arbete och fritid, ska det ha resulterat i mindre stress och konflikter i hemmet. Däremot ska det också ha lett till sämre socialt klimat på arbetsplatsen och även skuldkänslor.

Diskuterades nationellt

Frågan har också lyfts på riksplanet. I riksdagen diskuterade statsminister Fredrik Reinfeldt och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt vänsterpartiets förslag att gå ner till sex timmars arbetsdag.

Fredrik Reinfeldt var skarpt kritisk till förslaget och menade på att det var ekonomiskt ohållbart.

– Det här är den enskilt dyraste reform Vänsterpartiet har gått till val på. (…) Över 10 miljarder kronor per år, det kommer driva ner Sverige i en recession, säger Fredrik Reinfeldt.

Han påpekade också att satsningen var missriktad och gynnade en redan etablerad samhällsgrupp.

– Av alla samhällsproblem Vänsterpartiet har sett, kom ni fram till att den sak ni vill göra mest är att förbättra för arbetsföra män, som är friska, mitt i livet, fortsätter han.

Jonas Sjöstedt svarade att det var samma retorik som användes när åtta timmars arbetsdag diskuterades.

– Varenda gång i Sveriges historia som vi har kortat arbetstiden har högern låtit precis som Frederik Reinfeldt. ”Det blir för dyrt, det går inte, det är helt omöjligt.” (…) Men hör man i dag någon Moderat stå och säga att det är dags att gå tillbaka till 10 timmars arbetsdag och sex dagars arbetsvecka. Nej, för moderna länder kortar arbetstiden, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet