• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Polischefen efter dådet: ”Dra in uppehållstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, vill att utländska medborgare med uppehållstillstånd som stödjer våldsbejakande extremism ska kunna utvisas. Det uttryckte han på söndagen i ett inlägg i sociala medier.

Två dagar efter dådet i Stockholm kommenterar Erik Nord, som är chef i polisområde Storgöteborg, händelserna med följande reflektion i sociala medier.

”Inte för att det förhindrat fredagens attack men nog borde vi kunna dra in uppehållstillstånd för de som stödjer våldsbejakande extremism”, skrev han, vilket GP var först med att berätta om. Erik Nord utvecklar sitt resonemang för SVT Nyheter Väst.

– Vi kan ju utvisa utländska medborgare som blir dömda för brott. Men skulle de enbart uttrycka sitt stöd för våldsbejakande extremism så händer inget, säger Erik Nord.

– I vårt arbete har vi emellanåt anmält att dessa åsikter sprids på flyktingläger bland annat och jag tycker till exempel att om man hyllar dådet i Stockholm och är försörjd och bor här så borde det svenska samhället säga ”tack, men nej tack”, fortsätter han.

Vill se förändring i lagen

Erik Nord berättar att han följt händelseutvecklingarna på TV och blivit mycket berörd av det som hänt i Stockholm. Nu vill han se en förändring i lagen.

– Lagstiftningen ska inte bara vara något som rättar till i efterhand, och kanske hade man kunnat lugna ner den religiösa fanatismen om det fanns ett sätt att torgföra sådana åsikter, säger han.

Hur ser du på att du som högt uppsatt polischef uttrycker dig på det här sättet?

– Det här tangerar nog gränsen för hur opinionsbildande man ska vara som polischef, men jag tycker att jag håller mig på rätt sida. Ämnet är ändå en betydande del i min vardag i arbetet.

Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson säger att utspelet får stå för honom.

– Det är något han skrivit personligen och är inget myndigheten gått ut med, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet