När Shahbaz Khan var ute och cyklade med familjen kom en man fram och skrek rasistiska glåpord efter dem. Foto: Socialdemokraterna Göteborg

Göteborgspolitiker utsatt för rasistattack

Uppdaterad
Publicerad

När socialdemokraten Shahbaz Khan var ute på en cykeltur med sina barn i Göteborg i helgen utsattes de för en rasistattack. En hotfull man hoppade ut från en bil och skrek bland annat ”jävla muslimer” mot honom och barnen.

Tillsammans med sina två döttrar, ett kusinbarn och sin son i barnstol på pakethållaren var Shahbaz Khan ute på en cykeltur i det fina vädret den senaste helgen. Plötsligt hörde de hur en man skrek efter dem.

”Jävla muslimer” och ”jävla muslimfittor” hörde de och en skåpbil körde in framför dem. En rasande man hoppade ur och gick emot dem.

– Jag försökte få loss min tvåårige son från cykelstolen för att jag att jag var rädd för att han skulle falla handlöst ner i backen för att jag ska skydda dem för den här mannen. Jag sa åt mitt dotter att ta min son men inget hände. Då vände jag mig om och de står fastfrusna i marken av skräck, säger Shahbaz Khan.

Barnen påverkade

Han fruktade det värsta men mannen hoppade in i bilen igen och lämnade dem stående intill bilvägen. Händelsen har påverkat barnen som känner att de behöver vara på sin vakt.

– De är självmedvetna även fast de absolut inte har gjort något fel. Vem hatar barn som är två, åtta, nio och elva år helt utan en anledning? De ska kunna känna frihet under sitt sommarlov och kunna leka, inte vara vaksamma på det här sättet.

Det som skedde i helgen har också fått Shahbaz Khan att reagera. Händelsen med den hatiska mannen som skrek rasistiska glåpord mot honom och hans barn har fått honom att ta till orda. I inlägg på sociala medier beskriver Shahbaz Khan sina känslor kring rasismen i dagens Sverige.

Utsatt tidigare

Bara några veckor tidigare då han var ute på lunch i centrala Göteborg från sitt jobb som stadssekreterare åt Socialdemokraterna stadsledningskontoret stötte han på rasism. En medelålders kvinna väser mot honom: ”Inte en till sån. Ta ditt skägg och åk hem din jävel”.

– Hon bara hasplar ur sig det i förbifarten. Vad är det som gör att en del av befolkningen känner legitimtet att uttrycka sig på det det här sättet?, frågar sig Shahbaz Khan.

Han anser att rasismen har normaliserats.

– Jag vet inte om rasismen har ökat i Sverige men acceptansen för det i stora grupper har gjort det.

Under hans inlägg har många kommenterat och gett Shahbaz Khan ett överväldigande stöd. Men också andra som bekräftar hans upplevelser.

– Flera med typisk svensk bakgrund vittnar om att på idrottsevenemang eller ute på andra platser att det är en ”safe” konversation som går bra att ha, säger Khan.

Kommer inte anpassa sig

Enligt Khan kommer invandrare eller muslimer inte kunna anpassa sig tillräckligt för att duga åt de som hatar dem.

– Det finns en slags förväntan på anpassning och ”de ska bli som oss” men saknas viljan att komma överens så blir det så här.

– Jag försöker göra det som är rätt och riktigt och vara en god granne och vän. Man kommer inte ifrån att vi lever här med varandra, säger Shahbaz Khan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer