Gothia Cup spelas för fullt i Kungsbacka, Mölndal, Alingsås och Göteborg.

Gothia Cup kan växa med hjälp av andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Möjligtvis kan världens största fotbollsturnering bli ännu större. I år utökar Gothia Cup med boende och matchspel i Alingsås, vilket kan ge nya förutsättningar.

I princip alla skolor och fotbollsplaner i Göteborg kryllar just nu av ungdomar från hela världen. Men för att kunna växa från de nu 1 700 lagen som befinner sig på Gothia Cup denna vecka krävs mer utrymme.

Mölndal började ta emot

Redan 1986, 11 år efter start, spillde turneringen över till Mölndals kommun. 2003 började Kungsbacka att ta emot lag för både boende och matcher. I år är det Alingsås som testar sina vingar med 84 skolboende lag.

– Det är första året med Alingsås i år. Vi får se, om det fungerar så kanske vi har möjlighet att utöka antalet lag framöver. Det är många lag som står på kö, säger pressansvarige på Gothia Cup Malin Jonson.

”Skapar sammanhållning”

Pia Rohlin arbetar som kanslist på Kungsbacka IF som håller i mycket av arrangörsskapet för Gothia Cup i Kungsbacka. Hon har varit med sen turneringen kom till stan.

– Det skapar en sammanhållning. Vi blir ett stort team hela Kungsbacka IF, säger Pia Rohlin.

Mycket som krävs

Om det kommer utökas med ännu fler kommuner framöver är oklart. Det är mycket som krävs för att ett mini-Gothia ska kunna inta staden.

– Framförallt behövs det skolor och planer som går att använda på ett bra sätt, säger Malin Jonson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer