• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Daniel Olsson, grävande reporter på GT, tycker att kommunikatörerna försvårar för journalister att granska Göteborgs stad. Foto: SVT

Grävreportern: De försöker förhala

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stads kommunikatörer försvårar ofta granskningar. Det menar den grävande journalisten Daniel Olsson vid tidningen GT.

Daniel Olsson ägnar stor del av sin arbetstid till att granska Göteborgs stad och andra myndigheter i Västsverige. Bland annat ledde hans granskning av tidigare kommunalrådet Maria Rydéns semesterresor på betald arbetstid till hennes avgång.

Han upplever att Göteborgs stads många kommunikatörer ibland ägnar sig åt att försvåra för journalister som försöker granska staden.

Kommunikatörer i Göteborgs stad

– För den vanliga medborgaren och för mig när jag gör vardagliga jobb så kan de ibland vara till hjälp i vissa fall. Men när det handlar om granskningar och att man ifrågasätter något som kommunen kanske inte vill ska komma ut, så blir kommunikatörerna allt för ofta ett problem, säger han.

236 personer arbetar med kommunikation

Totalt har Göteborgs stad och de kommunala bolagen 236 anställda som arbetar med kommunikation, något som kostar närmare en halv miljon kronor – varje dag. Kommunikatörerna har blivit allt fler och Daniel Olsson berättar att det bland annat lett till att det blivit svårare att få kontakt med tjänstemän runtom i kommunen. Istället, uppger Olsson, agerar kommunikatörerna ofta mellanhand och det leder till att det tar längre att skriva artiklar, och alltså längre tid för medborgarna att få sina nyheter.

– Jag tror att läsare och skattebetalare tjänar på att journalister får prata med de tjänstemän och chefer som ämnet berör, istället för att det finns en kommunikatör däremellan som försöker ge en polerad bild och som blir någon form av andrahandsperson emellan. Det tjänar ingen förutom de personer som blir granskade på, säger Daniel Olsson.

Att försvåra ingår inte i uppdraget

Olsson berättar också om hur han tvingats vänta till sent på eftermiddagarna för att få svar på frågor som borde kunnat få sina svar på bara en kort stund. Helena Mehner är kommunikationsdirektör i Göteborgs stad. Hon säger att kommunen har riktlinjer för hur kommunikatörer ska arbeta – och att det inte ingår i uppdraget att förhala, försvåra eller förhindra journalisters granskning av kommunen. 

– Det är inte okej. Vi ska inte jobba så. Med den resan som staden har gjort så finns det idag alla förutsättningar att göra rätt. Det är beklagligt att man gör så, vi ska inte ägna oss åt det, utan öppenhet, transparens och en proaktivitet mot alla – inte minst medierna – är det som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunikatörer i Göteborgs stad

Mer i ämnet