Foto: Preem

Grönt ljus för Preemraffs byggplaner

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen godkänner Preemraffs planer på att bygga ut anläggningen i Lysekil. Nu är utbyggnaden som kommer att fördubbla anläggningens koldioxidutsläpp ett steg närmre verklighet.

SVT har tidigare berättat om Preemraffs planer att bygga ut anläggningen i Lysekil.

Nu får planerna grönt ljus av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Utbyggnad av Preem

I den nya anläggningen ska Preem omvandla tjockolja, som tidigare använts som fartygsbränsle, till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden. Utbyggnaden är beräknad till 15 miljarder kronor och är den största i raffinaderiets historia.

Mark- och miljödomstolen har bedömt om företaget kommer att klara gränsvärdena för utsläpp som har satts för verksamheten. Beslutet gäller dock inte utsläppen av koldioxid som styrs av utsläppsrätter från EU.

Den nya anläggningen kommer att fördubbla anläggningens koldioxidutsläpp, enligt Preemraff. Från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton.

Om planerna genomförs innebär det att anläggningen kommer bli den anläggning som släpper ut mest koldioxid i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet