Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Amundsson är en av flera som fått sin bil skadad på grund av grusvägarna. Foto: SVT

Stora problem med tjälskador på grusvägar i Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Åtta centimeter stora stenar som skadar däcken och stora hål i vägarna. Det är vardag för boende i norra Fyrbodal som är ett av de mest utsatta områdena för tjälskador i grusvägarna. Nu kräver boende där att vägnätverket prioriteras högre.
– Varför kan inte den här sträckan vara asfalterad när pendelparkeringarna är det, säger Björn Amundsson som bor i området.

Se Björn Amundsson visa hur vägen där han bor ser ut i klippet ovan.

När vattnet fryser till is under vinterhalvåret expanderar det, när värmen och solen kommer tillbaka smälter isen och det kan uppstå tjälskador på vägarna.

Har ökat med sextio procent

Varje år rapporteras hundratusentals tjälskador på det svenska vägnätverket, lejonparten av dem på grusvägar. I Västsverige ökade anmälda tjälskador på grusväg med drygt 60 procent mellan 2019 och 2020.

Och det mest utsatta området är norra Fyrbodal, det har Björn Amundsson fått erfara. I flera år har han varit engagerad i att få asfalt på väg 2097.

– Det är en genomfartsled som har varit bortprioriterad. Den förstärktes för ett par år sedan men den är fortfarande i dåligt skick, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer