Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Avdelningschef Marie Hornfelt förklarar varför det är nödvändigt att använda hundar och katter till djurförsök på Göteborgs universitet. Foto: SVT

Göteborgs universitet förklarar försöken på hund och katt

Uppdaterad
Publicerad

Få accepterar att hund och katt används som försöksdjur, det visar Vetenskapsrådets undersökning. Enligt ansvarig på Göteborgs universitet är det ovanligt med försök på sällskapsdjur, men ändå nödvändigt i vissa fall.

På djurförsöksenheten på Göteborgs universitet finns vid SVT Nyheter Västs besök 20 000 möss, 1 000 råttor och ett fåtal grisar och katter som används som försöksdjur. Inom viss forskning används även hundar och får, men det tillhör inte vanligheterna.

Enligt en färsk undersökning visade på en bred majoritet som accepterar försök på djur. Men knappt 3 av 10 tillfrågade accepterade att sällskapsdjur, som hund och katt, används som försöksdjur inom den medicinska forskningen.

Djur som mer liknar människan

Göteborgs universitet har nyligen fått ta emot stora mängder hot och hat efter deras uppmärksammade försök på labradorer.

Varför måste ni använda hundar och katter när det finns ett stort motstånd?

– När det gäller vissa specifika frågeställningar kan man behöva använda de större djuren för att de mer liknar människan. Det kan vara hjärnans utveckling eller vissa organ som hos större djurslag är mer lika människans, säger Marie Hornfelt, avdelningschef på djurförsöksenheten Göteborgs universitet. 

Har den storm ni gått igenom fått er att förändra ert arbete?

– Det har fått oss mer beslutsamma. Det som hänt visar att det är viktigt att vi fortsätter att vara öppna kring hur vi tar hand om djuren och hur forskningen bedrivs. Vi har sett att det är mycket okunskap kring detta, säger Marie Hornfelt. 

I vilken omfattning använder ni sällskapsdjur?

Väldigt, väldigt lite, det är några enstaka försök. Under 2019 har vi hittills haft sex hundar och två katter i försök. Det ska ställas i proportion till de cirka 20.000 gnagare vi har på EBM i nuläget.

Starta klippet ovan för att höra Marie Hornfelt förklara varför försöken på hund och katt är nödvändiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer